Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

Kalendariet
Det finns inga event!
Krönikan

Kreativ Mortlach på nya vägar
 17/9  Mortlach har återuppfunnit sig själv. Klassiska 16-åringen är försvunnen och vi har fått en trio. Mest lik originalet är 18-åringen, en oloroso-kanon för lyxlirare! De andra tappar poäng på svagare doft och lugnare efterspel. Men både NAS-versionen Rare Old och 25-åringen smakar väldans gott. Enda haken med Mortlach är priset, whiskyn är helt enkelt svindyr!
BOWMORE-vinnare
2009/13/1 PRISTÄVLAN. Vår Bowmore-tävling rönte stort intresse, men frågorna var inte så lätta att svara på som man kan tro. Vem som äger Bowmore hade i alla fall de flesta koll på. Inte indiska Raja som är en batterisprittillverkare från Bangalore. Inte heller brittiska Edrington som har fullt upp med Famous Grouse och The Macallan. Istället japanska Suntory som 1988 köpte 35% av aktierna i Stanley P Morrison, Bowmores ägare, och 1994 tog över bolaget helt.
Att efterfråga åldern på en whisky borde vara enkelt. På etiketten står att Darkest är 15 år. Men riktigt så enkelt var det inte. Tidigt fick redaktionen påstötning från läsare som efter grundligt sökande på whiskysajter på nätet undrade hur man skulle veta åldern eftersom buteljen saknade åldersangivelse. Så var det förr och vårt enkla råd blev att uppsöka destilleriets egna hemsida eller bevista en whiskybutik och kolla på flaskan. Lanseringen av den nya etiketten (och nya förbättrade innehållet i flaskan) i höstas har inte satt sig i folkdjupet eftersom en tredjedel (!) av de svarande gav fel svar!
Ungefär lika många missade den grymma frågan om kungligheter. Vet du själv vilken regent som besökt Bowmore? Många kastade in prins Charles i matchen men han är ju allierad med Laphroaig (möjligen har han tittat in på Bowmore som privatperson men icke officiellt). Inte heller var det legendariske George IV som på 1800-talet festade på Glenlivet framförallt. Svaret är Elizabeth II som i augusti 1980 gjorde sitt enda besök på ett whiskydestilleri. Inför visiten skeppades en Rolls Royce över i all hast för att ta drottningen från flygplatsen till Bowmore.

Drottning Elizabeth på högtidligt besök på Islay och Bowmore.

Ur svarsfloden har tio lyckliga vinnare dragits. Var och en får en 6-pack Glencairn-glas stämplade med BOWMORE. Stort grattis till Gösta Dreifeldt, Claes Gustafsson, Kristina Kortelainen, Patrik Jerrestam, Lars Jämterud, Ann Wolter, Peter Carlsson, Anders Olthammar, Patrik Staaf och Sören Ivars.

 

Notiser
 28/4  Jack Daniel’s slukar Benriach
 25/4  Ek-kuber för whisky nästa trend?
 11/4  Laphroaig gillar NAS
 23/2  Shinshu blir Japans andra nya destilleri
 18/2  Nytt Islay-destilleri
 15/2  Speyburn växer i Kazakhstan
 25/1  Angel’s share utrotningshotad?
 17/12  Diageo ska bli störst på singelmalt på Duty Free
 16/12  Diageos ”Dragons Den” satsar på dansk whisky

Läs fler notiser

 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com