Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

       

 


 
Kakaoböna Trinitario, Venezuela.
   
Choklad gillar WHISKY
 
Det är svårt att matcha mörk choklad och whisky. Vi gör ett försök och hittar en rad fina äktenskap. Missa inte Strathisla och mjölkchoklad, Bowmore och 63-procentig mörk choklad samt Longmorn till superblenden 9/Nine. Mums!

Mörk choklad äter sig snabbt in i den svenska chokladmarknaden, idag är var femte chokladkaka som säljs mörk. 200 miljoner av 2,7 miljarder chokladslantar är mörka. Om mjölkchoklad är godis är den mörka mer finkultur. Precis som maltwhiskyn. Därför vore det underbart om världarna fick mötas. Medge att choklad och whisky låter gott! Men är det meningen att de ska förenas? Skräckscenariot är bitter mörk choklad som krockar med eköverlastad whisky. Whiskyns problem som måltidsdryck är all ekbeska som belägrar eftersmaken länge och väl. Upplagt för smakkrockar alltså. Att hitta kombinationer med matvaror är därför alltid en utmaning. Att stoppa in mörk choklad i ekvationen låter knepigt. Mörk choklad är ju känd för att vara bitter och krävande smakmässigt. Du har väl smakat Marabous mörka choklad, eller andra inhemska produkter? Inget vidare. Men de senaste åren har landet invaderats av kontinentala chokladbjässar, från Lindt till Valrhona. Företag med en helt annan agenda och tradition än de nordiska bolagen. Kakaohalten är väsentligt högre, endast naturligt kakaofett används, chokladen smaksätts bara med äkta vanilj. Det blir riktigt gott, ändå lever beskan kvar i viss utsträckning. Felet är just kakaohalten (70% eller högre) samt bönan. Storsäljarna bygger sin chokladkaka kring industri-bönan Forastero. Bättre vore att uteslutande använda hybrid-bönan Trinitario som ger intensivare och livligare kakaosmak och färre besvärliga tanniner. Mer choklad för pengarna helt enkelt. Hos italienska familjeföretaget Amedei hittade jag trinitario-baserade chokladkakor, helt utan inblandning av forastero. Avgörande för kvaliteten är noggrant jäst trinitario, omsorgsfullt konchad för att finfördela partiklarna och integrera aromerna. Rätt fantastisk choklad med oerhört låga bitterhetsnivåer, oftare regerar chokladnoter och fruktighet oinskränkt.

Att prova choklad med whisky
Doseringen är svårast när du provar choklad och whisky. Blir det för mycket whisky i munnen ”kokas” chokladsmaken bort. Dela chokladbiten (5 g) i fyra delar. Sniffa på snittytan, doften pendlar mellan tobak och choklad. Tugga sönder chokladen, låt kakaon och fettet lösas upp av kroppsvärmen och blandas med saliven. Choklad har fyra smakfaser: första tuggan frigör ett batteri aromer, försmaken händer när krossbitarna smälter i munnen, själva smaken inträder när chokladen blandas med saliven, eftersmaken följer när man svalt. Whiskyn intas när smaken inträder, alltså när chokladen lösts upp i saliven. Sippa lika mycket whisky eller något mer än salivmängden. Låt komponenterna blandas i stillhet, upplev smakspelet, svälj sakta efter 4-8 sekunder.
Stäng av omgivningen och fokusera på uppgiften, koncentration är en förutsättning för att kunna uppleva något. Ge akt på smakkrockar som är rätt vanliga i matchningsövningar med whisky. När matvaran och whiskyn skapar nya smaker tillsammans eller turas om att leda fungerar matchningen.

KLICKA för whisky-choklad-matchningar:
 

  
 
  


LÄSTIPS: Italiensk choklad världsbäst [2006-01-04]
LÄSTIPS: Ät choklad och lev längre! Choklad-doktorn Claude Collin [2004-08-26]


Mer info Amedei choklad: www.amedei.se
 
Publicerad: 12/28/2005
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com