Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

       
     
Rökskallarnas julafton!
 
Har du träffat på Smokehead ännu? Whiskyspots sommartävling inspirerade många whiskyälskare att vässa pennan och plita ner sina upplevelser. Det är bevisligen god dricka, i alla fall för den som gillar rökigt. Läs och njut av alla sensoriska glädjesprång.

Det är midsommarafton, efter lunch skall enligt tradition whiskyn intas:
”Vädret bistår oss, vi placerar medhavd dryck under parasollet på uteplatsen. Inne i stugan surrar tjejerna med kaffet och en tillbringare med brunnsvatten kommer ut och ställs på bordet – alldeles immig! Barnen letar mask till metet, sjön är glittrig i solskenet. Det är verkligen njutläge, glasen fördelas och vi börjar med den nye, flaskan går runt och likaså vattnet, det luktas och undras. När vi höjer glasen för att utbringa en skål utbrister brorsan: Den är ju grön!
Så är det faktiskt, whiskyn har en grön färgton. Och gröna av avund må de vara som ej fått uppleva smaken. Vi var fyra gubbar som skildes efter midsommarhelgen med en ny favorit. Mycket smak, rökighet med sötma, en blandning av tjära, mandel och honung. Den går rakt in i hjärtat, suverän. Skulle det bli så att jag är den lycklige vinnaren av grillen så lovar jag att bjuda på mer rökighet nästa midsommar.”
Lennart Larsson, Norrköping

Följ med på en promenad i det svenska sommarlandskapet:
”Kådan på den där granen har en färg som påminner om Smokehead. När vi närmar oss havet blandas det salta stänket med doft av nytjärad båt, precis som Smokehead. När vi i solens intensiva värme tar stigen längs den gamla smalspåriga järnvägen möter vi samma doft från träet under rälsen. Och när röken från ångloket når munnen smakar det Smokehead. Detta är Islay och svensk sommar i perfekt symbios.”
Esbjörn Lindén, Torshälla

Änligen hemma:
”Det finns inte ord för att beskriva Smokehead. Jag är helt stum. Efter att ha smakat så förundras jag över att det inte kommer någon rök ur flaskan. Detta är det bästa jag någonsin druckit i whiskyväg. Äntligen har man fått fram en whisky som är riktigt (jävla) rökig. Laphroaig och Lagavulin får stå i barskåpet och samla damm ett tag framöver. I’m smoked!”
Robert Svensson, Växjö

Grov och stygg:
”Jag häller upp en dram och luktar – wow, är det fatstyrka? Kollar flaskan, bara 43%, verkar lovande. Bara doften kan få vilken förkylning som helst att försvinna. Första smutten är som en smäll på käften. Intensiv, grov, stygg smak och en enorm rökighet som sitter i länge. Precis min smak! Flaskan är stilren och snygg. Ingen rök utan eld – prova Smokehead.”
Tony Kristiansson, UddevallaSynnerligen angenämt
:
”Härlig doft av vanilj med svag cigarrök i bakgrunden. Smaken är en explosion av rökt tång, peppar och syrlig ingefära. En synnerligen angenäm whisky med tydlig karaktär.”
Christina Ohm, Västerås

Ny topp-5:
”Smokehead smakar kåda, vanilj, tjära, örter och liquid smoke. Jag älskar rökig whisky och den här är som ett slag i magen. God som tusan och en ny favorit. Hamnar på min topp-5-lista.”
Gustaf Högberg, Ludvika

Vanhelgande att borsta tänderna efter en Smokehead:
”Ser ut som nybryggt starkt Chai-te med bärnstenskant upptill. Skakande massiv doft, eldigt rökig som ett häxbål – finns det svarta änglar har de sniffat på Smokehead-fatet. Explosivt rökig smak, strax gastronomisk peak av exotiska söta kryddor, skummande hav, frisk frukt och gräddkola.
Smakar rök långt efter att nattmössan dragits på. Röksmaken känns i munnen dagen efter. Att borsta tänderna efter en nightcap Smokehead är vanhelgande.”
Gert Carlsson, Falkenberg

Doft av bilbana:
”Svagt rökig doft likt skoltidens smygrökande. Konvulsion i munhålan, smaken breder ut sig och domineras av rökt halm blandad med intensiv chilifrukt, syrlighet och vedeldat bastu-gemyt. En mycket god whisky. I det tomma glaset förnimms en bränd doft inte olik bilbanan i pojkrummet när jag var liten.”
Per Bengtsson, Västerås

I alspånsrökigaste laget:
”Ja, det var det rökigaste jag smakat i hela mitt liv. Doften var heller inte att leka med, det luktade rök i huset hela kvällen. Mer än när jag som barn kom hem ifrån rökeriet i Blekinge efter att ha tjänat extra på att skrapa ur alspånsaskan från ugnarna. Jag älskar den.”
Rikard Angel, Dalby

Smala korridorer:
”Om denna färgstarka dryck tycker jag – mycket. Den oljiga spriten rinner i smala korridorer när jag lutar glaset. Då jag sväljer rökhuvudet känner jag den tydliga Islay-röksmaken plus nöttoner. Eftersmaken är av mycket hög klass och stannar länge. Härligt!”
Fredrik Engström, Stockholm

Dansa med Smokehead:
”Läder, ved, salt och vanilj, tillsammans i en underbar vals, Smokehead bjuder upp till dans!”
Robert Svensson, Norrköping

Scout-tricks:
”Scout-brasrök exploderar i munnen för att sedan spricka upp i förvånansvärt fruktiga toner, päron och ananas. Härlig röktorr eftersmak.”
Peter Mellin, Tyresö

Rökt älgstek:
”En behaglig sötma balanserar röken. Tunna skivor av rökt älgstek är ett perfekt tilltugg. Kombinationen är en absolut höjdare.”
Claes Malcolm, Järfälla

Buteljerad sommar:
”Oj, sommaren i koncentrat! Tång, vågskvalp, nytjärad brygga och i bakgrunden sommaräng.”
Bengt Larsson, Mariefred

God misshandel:
”Äntligen en whisky som drämmer till smaklökarna distinkt och hänsynslöst. Doften tar en tillbaka till barndomens vallabod. Smaken slår till skoningslöst, tjära och rök dominerar inledningsvis, sedan kommer kryddig peppar, sötma och beska.”
Lollo Englund, Forshaga

Sjåar-whisky:
”Rökbomb utan dess like. Inbjudande doft med drag av hamnmiljö. Kraftfull smak som aldrig ger sig: rök, sötma, mera energisk rök, jod, tjära… När man behöver en kraftfull kick.”
Preben Falkenlöve, Mora

Zidane-knocken:
Som buteljerad skogsbrand! Brutal, mäktig och elegant – likt Zinedine Zidane.
Olle Nordahl, Falkenberg


Citaten är plockade från sommarens Whiskyspot-tävling där uppgiften var att beskriva Smokehead-upplevelsen. Förstapriset gick till Lennart Larsson, hans midsommarfirande kan få vem som helst att bli grön av avund. Läs notisen 11/8 om vinnarna -->
Publicerad: 12/23/2006
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com