Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

       

 


 
Snacka whisky på nätet
 
Alla behöver vi snacka av oss ibland. På Whiskyforum.se kan man ta ett glas och lufta sina åsikter närhelst andan faller på. Stämningen är inbjudande, en smittande trivsel som sprider sig. Strax före nyåret 2007 firades den 1000e medlemmen.

Har du chattat på nätet någon gång? Jaså, du är för gammal. Men visst har du behov av gemenskap. Nog mår du bra av att träffa likasinnade och få snacka av dig. Kanske stå och tjata med någon bekant på ICA, eller sitta i bastun och ljuga. Att vara människa innebär ständig interaktion, isolering dränerar individen på energi, vi behöver varandra. Här i Norden står klimatet i vägen. Nordbor interagerar långsamt och försiktigt, vi måste organisera och planera våra möten. Engelsmän dyker in på puben efter jobbet för älta det eländiga vädret över en pint, plus Premier League och skälla lite på Blair. Spanjoren bara är, på torget under ett parasoll, värmen driver ut folk i det fria, hela kulturen andas umgänge. Mörkret och kylan stänger in oss här uppe. Kanske är det därför nät-umgänge attraherar, vi trivs i hemmet, vår ”borg”. Vi slipper bylta på en massa kläder, sätta oss i bilen och åka till en lokal någonstans. Då ungdomar chattar om livet och sjunker ner i en ’community’ på allvar, samlas vuxna kring något fokuserat och ’viktigt’, whisky till exempel. Världens kanske mest framgångsrika whisky-chat är svensk. Samtalet växer i alla fall så det knakar just nu. Initiativtagaren Jenz Rönnow mejlade mig strax före jul: ”Snart är vi 1000 medlemmar, forumet bubblar av aktivitet, är du med?” Gissa vad jag svarade? ”Nja, jag är nog för gammal för sånt…” Det kändes oerhört mossigt, några timmar senare loggade jag på och det besynnerliga är att den tusende medlemmen blev jag! Whiskyforum är lite som att komma hem till Jenz, en familjär förlåtande ton präglar inläggen:
– Nya medlemmar kanske blir förvirrade när de kommer in. Det är som att öppna dörren till ett klassrum där en livlig diskussion pågår. Man blir yr av alla ’lappar’ som virvlar runt. Som ny kan det verka lite skrämmande men efter ett tag förstår man att alla därinne är vänner. En dunk i ryggen, ett papper läggs fram: ”Vad tycker du?” En penna tryck i näven och vips är man igång. Det är så det ska kännas tycker jag.

Forumet sjösattes 6 februari 2004. Jenz är till vardags systemutvecklare i Trelleborg, programvaran hämtades från USA.
– Jag var medlem i ett bilforum men saknade en nätsida där jag kunde få svar på mina whiskyfrågor. Engelska forum med låg aktivitet fanns men inget på svenska.
Första inlägget besvarades 09:01:32 och sedan dess har aktiviteten ständigt ökat för att explodera under 2006. Just nu finns det 3000 trådar på forumet med 43000 inlägg. En tråd är ett nytt ämne, det första inlägget besvaras av andra tills intresset dör ut. Huvudkategorierna är Whisky, Köpråd & Tips, Whiskytorget och VIP-arean. Den största underkategorin är Uisge Beatha/Livets vatten. Den mest berömda tråden ”Just nu drickes” startades i mars 2004 av Björn Andersson (kallad Nattlorden) och är fortfarande igång – 5400 inlägg ’and counting’. Här rapporteras om goda (och mindre goda) whiskyupplevelser. En annan långkörare är ”Senaste köpen!” med 1800 svar där alla stolta whiskykap radas upp:
– Kanske vill man dela glädjen att ha bränt sina sista slantar på en efterlängtad pava. Man möter inte samma förståelse där hemma som på forumet. Ett leende och en klapp på axeln kan säkert pigga upp inför den kommande diskussionen om hushållsekonomin.
Känslorna svallar när det svenska alkoholmonopolet Systembolaget dryftas, samt privatimportens vara eller inte vara. Konsumenter med ett specialintresse som whisky hamnar mellan stolarna om det svenska regelverket skall följas:
– Väljer man att privatimportera en flaska i Ardbegs webbshop hinner den försvinna både två och tre gånger innan Systembolaget vaknar ur sin dvala.

Whiskyforum är inte bara en chat. Whiskyteket är ett bibliotek av whisky. Här byts ’härtappade’ småflaskor för testning innan köp av en helflaska. Ungefär som en börs, medlemmar lägger ut den whisky de kan tänka sig att byta bort. I recensionsbanken samlas omdömen om provad whisky, informationen fungerar som en köpbarometer. Forumfolket provar tillochmed whisky tillsammans, via internet.
– Fördelen är att man slipper åka hemifrån. Alla kan vara med, det geografiska läget spelar ingen roll. Det blir mer avslappnat jämfört med en verklig provningssituation, man kan verkligen fokusera på whiskyn utan att distraheras av vad bordsgrannen tycker.
Ibland träffas nätfolket på riktigt. Relationen byggs ju kring passionen för whisky så när folk möts stärks banden ytterligare, att dela en whisky med en likasinnad är svårslaget. Första forumträffen arrangerades 2006, platserna tog slut på några timmar.
– Det byttes prover som aldrig förr. Folk hade med sig väskor fulla med flaskor som dekanterades i miniflaskor. Lite Kiviks marknad över det hela, en obetalbar syn!
Och det slutar inte där. Forumet är ett alternativ till den konventionella whiskyklubben. En vanlig klubb växer ju i redan etablerade nätverk där majoriteten är perifert intresserade av whisky, istället drar det sociala sammanhanget. ’Nät-klubben’ består av likasinnade med högt drivet whiskyintresse som organiserar lokala provningar hos varandra. Rätt revolutionerande och oerhört stimulerande för whiskyintresset.
 
Målet med whiskyforum är storslaget. Jenz vill erövra världen. I USA finns forum som samlar 80 000 medlemmar kring ett specialintresse.
– Drömmen vore att ett stort whiskysyndikat ringer och vill köpa mitt forum och anställa mig på heltid för att skapa ’The Whisky Community of the World’. Tills dess nöjer jag mig med att ansluta alla whiskyälskare i Sverige och Norden.
I dagsläget får Jenz inget betalt, verksamheten inkräktar på fritiden, han ägnar några timmar per dag åt forumet. För att täcka kostnader för serverhyra och licenskostnader kan de mest hängivna lösa VIP-medlemskap för 100 kr per år och därmed trygga Whiskyforums fortsatta existens. Att chatta i all enkelhet kostar inget. Så välkommen in i ”Jenz vardagsrum” och slå ihjäl lite tid.
– Kvinnor är mer än välkomna. Whiskydrickande kan lätt få gubbstämpel över sig. Är du kvinna och gillar whisky, registrera dig bums och lägg dig i whiskydebatten!


Jenz Rönnows fru gick ner till lokaltidningen och fick en löpsedel upptryckt för att peppa sin man.
 
Fler forum om whisky
Vi svenskar är ledande på maltwhisky. Ingenstans är intresset starkare, ingenstans är kunskapen bredare och djupare. Var femte glas Scotch i Sverige är maltwhisky. Därav framgången för Whiskyforum.se. Men världen är stor och andra samtalsytor finns tillgängliga. Norsk Maltwhisky Lag blev peppade av tempot hos det svenska broderfolket och försökte nå upp till inläggstakten men gav upp, det svenska forat har dubbelt så många inlägg.
På världsspråket engelska finns självklart många alternativ för den talträngde whiskyälskaren. Det tyngsta och äldsta diskussionsforumet är MALTS-L startat i oktober 1995. Aktiva där är de allra mest initierade. Ett rätt svårpenetrerat mejlbaserat forum med expert-attityd. Mer avspänd och kamratlig är Bladnochs
chat där destilleriägaren Raymond Armstrong aktivt deltar. En positiv anda präglar också Whiskyroom. Fler inlägg och mer internationellt deltagande finner du på tidskriften Whisky Magazines forum. Mer affärsdrivande attityd intas av stora Scotchwhisky.net. Alltsomallt många möjligheter för den pratsjuke. Chat away!
>>Norsk Maltwhisky Lag
>>MALTS-L
>>Whisky Magazine
>>Bladnoch Distillery
>>Scotchwhisky.net
>>Whiskyroom.co.uk

 

 

Publicerad: 2/1/2007
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com