Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 


   


BOURBONVÄRLDENS ’mjukis’ gillar variation

Jim Rutledge gör inte bara en bourbon i Four Roses Distillery. Han trollar fram en hel armada av stilar. Hela tio singel-bourbons makas utifrån två skilda sädesblandningar och fem olika jästtyper. Ingen annan gör sig sådant besvär. Häng med Henrik Aflodal till Lawrenceburg, Kentucky och upptäck bourbonvärldens kameleont.

Four Roses Distillery ligger i hjärtat av amerikanska mellanvästern. Utanför lilla Lawrenceburg i Anderson County (med blott 2524 hushåll) dyker destilleriet upp i en kurva. Första whiskyfabriken på platsen etablerades 1892 av destillatören J. M. Watersill. Strax efter sekelskiftet tog John Thompson Street Brown över och ändrade namn till Old Prentice Distillery. Några år senare föröddes byggnaderna i en eldsvåda och 1910 byggde sonen Creel Brown nya Old Prentice tvärs över vägen. Creels huvudbyggnad i spansk-mexikansk stil, vilsamt målad i en sand-beige färg, är som tagen ur en spaghetti-västern av Sergio Leone. Det enda som fattas är en bistert spejande Clint Eastwood. Istället välkomnar betydligt mer fryntlige Jim Rutledge, Master Distiller sedan 1995, då företrädaren Ova Haney gick i pension.

Jim har jobbat i bourbon-industrin i mer än 40 år. Bourbonmakare sätter en ära i att tillverka en singelwhiskey som ej blandas med andra destilleriers destillat (likt skottarna gör i sin blended Scotch). För att skapa produkter med olika karaktär från en och samma whiskey kombineras olika åldrar med varierande alkoholstyrka, en tredje faktor är fatets position i lagerhuset, nära taknocken mognar whiskeyn fortare på grund av värmen sommartid jämfört med fat i marknivå. Herr Rutledge nöjer sig dock inte med denna enkla strategi, likt irländska och japanska whiskymakare gör han en armada av olika whiskeystilar på ett och samma ställe, en unik approach i bourbonvärlden. Hela tio bourbon-varianter produceras faktiskt! Först och främst nyttjas två skilda recept. Lagen föreskriver minst 51% majs i en straight bourbon. Four Roses basrecept (som utgör 65 procent av produktionen) innehåller 75% majs, 20% råg och 5% malt. Råginnehållet är redan här abnormt, de flesta destillerier ligger mellan 6-13% med undantag av Old Forester som slår i taket med 18%. Som om detta inte vore nog närapå dubblas råg-insatsen i den andra varianten till 35%. “Ju mer råg desto mer robusta smaker och större krydda”, förklarar Jim. Därutöver spelar han med olika jästkulturer, fem sorter som resulterar i bourbon med olika egenskaper: “Ettan frammanar en lätt delikat fruktighet, tvåan ger en mer kryddig karaktär, trean skapar en robust fruktighet, fyran ger en örtig skärpa och femman en gräsig smak med en fläkt frukt.” Ombytligheten är unikt för branschen i övrigt och skapar oanade möjligheter att sprida smakerna i de olika produkterna. ”En professionell whiskeyprovare skulle i en blindprovning omöjligt kunna gissa att våra produkter kommer från ett och samma destilleri.”
Första koket i beer-pannan lyfter alkoholhalten till 66%, nästföljande doubler-panna landar styrkan på


Old Prentice Distillery byggdes 1892 av J.M. Watersill och övertogs efter sekelskiftet av John Thompson Street Brown. Några år senare brann destilleriet varpå sonen Creel Brown 1910 reste New Old Prentice på andra sidan vägen, ett bygge som står kvar än idag, numera kallat Four Roses:


 


Tidningsmannen och satirikern George D Prentice,  beryktad redaktör för Louisville Journal som var för slaveri och piskade upp antikatolska stämningar, dog redan 1870. Varför Brown uppkallade sitt destilleri efter honom dryga 30 år senare är okänt, kanske utövade namnet fortfarande dragningskraft?

Vagnslast med kol på väg till Old Prentice Distillery strax efter sekelskiftet:

71,5%. Tankbilar forslar råwhiskeyn till lagerhuskomplexet i Lotus utanför Bardstown med rum för över 350 000 tunnor. Här vattnas spriten ner till 60% (i torra mellanvästern dunstar vattnet snabbare än alkoholen och styrkan ökar, motsatta förhållandet råder i regnvåta Skottland). Ovanligt nog placeras dessutom alla fat på ett och samma ”våningsplan” i metallrack med sex fat ovanpå varandra. Normen i Kentucky är annars att bygga sjuvåningslador som skjuter i höjden men tar mindre plats i terrängen. Fördelen i Lotus är att tunnorna inte behöver flyttas runt (för att mogna homogent) utan lämnas därhän att vila ostört under hela lagringsperioden. Eken arbetar intensivt med whiskeyn, enligt lag får ju bara helt ny ek användas för en straight bourbon. ”Studier har visat att så mycket som 66 procent av smakerna i en bourbon kommer från de naturliga sockerarter som ryms i ekträet”, påpekar Jim.


200-litersbarrels i Four Roses lagerhuskomplex i Lotus utanför Bardstown.

Räknar vi bort den speciella japanska marknaden där Four Roses är en bästsäljare och kommer i fem tappningar välsignas omvärlden med tre versioner. I standardprodukten ’Yellow Label’ blandas olika singelbourbons. I single barrel-flaskan hämtas innehållet självfallet från ett enstaka fat men konstant från samma singelbourbon-recept. I small batch-tappningen blandas fyra singelbourbons. Varje år kommer dessutom en eller två limiterade specialutgåvor som till stor del konsumeras i staterna (och självfallet i Japan).
I mitten av juni släpptes i USA en Single Barrel gjord på jästtypen som genererar lätt fruktig whiskey med grästoner. Några enstaka 11-åriga fat valdes ut, totalt 2000 flaskor tappades direkt från fatet vid ’barrel strength’ utan kylfiltrering eller annan manipulation. Förutom udda singelfat kan specialutgåvorna vara blandningar av olika stilar, alltså ’small batch’-whiskey som saluförs i serien ’Mariage Collection’. Four Roses lånar den franska stavningen för att ytterligare addera till whiskeyns romantiska skimmer. ”Idén bakom Mariage är att 1+1 inte blir 2 utan snarare 4 eller 5. Något mycket speciellt, precis som ett äktenskap ska vara.” Till höstens bourbonfestival i Kentucky släpps ’2009 Mariage’, gjord på två singelbourbons. Den ena byggstenen är en 12- till 19-årig (!) singelbourbon makad på det rågintensiva receptet i kombination med den ”kryddmaniska” jästen. Den andra komponenten som är 12-årig tas från det lättare rågreceptet utsatt för jästsorten som gillar robust frukt. ”Jag jobbar just nu med whiskeyn. Faten plockas omsorgsfullt ut, ett och ett, jag lovar att resultatet blir fantastiskt!”
Något som fattas i produktportföljen är en rye whiskey? ”Vi kommer säkert att göra en straight rye igen någon dag men antagligen inte under min tid. Det skulle vara hemskt roligt att ta fram en rye men vi har fullt upp att etablera Four Roses som varumärke i de olika delstaterna många år framöver.”
Här i Sverige får vi förutom ’Yellow Label’ den vanliga Single Barrel-utgåvan. En verkligt vederkvickande bourbon, ett somrigt semesterpiller med synnerligen smaskiga frukttirader i munnen. Hallon är det förlösande ordet. Hallonsmörkaka anas i den tysta snoken, hallon drar igång druvor och söt frukt i gommen, hallonsuryp ringer i eftersmaken. En bourbon för vinmänniskor, (nästan) helt fri från besvärlig oljig beska. Cheers!

 

Publicerad: 7/16/2009
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com