Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

       

 

Single Malt World Cup 2010
Vill du delta i provning/deltävling?
Se whiskyspot.com för aktuella provningar


   
Världens bästa maltwhisky?
När Maltwhisky-VM avgörs står 110 destillerier på startlinjen med totalt 125 singelmalter. Det här är ingen tävling för duktiga whiskyprovare om du trodde det. Överst på pallen ska världens bästa maltwhisky stå, inte den skickligaste näsan. Enväldig jury är 1500 whiskyälskare, en fåtalig expertpanel göre sig icke besvär.

Single Malt World Cup utspelar sig på olika platser i hela Sverige under hela 2010, 24 deltävlingar väntar och provledare blir Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal. Varför ett världsmästerskap i maltwhisky?
– Jag har tröttnat på alla märkliga smaktävlingar. Ofta är tänket och upplägget vingligt, eller så blir resultatet för skruvat eftersom det bygger på enstaka expertutlåtanden. Kriteriet för en världsmästare måste ju vara att många gillar whiskyn, vad hjälper det om experten jublar och resten buar.

Från varje deltävling går två malter vidare till fyra semifinaler och slutligen en final. Kan man verkligen tävla i tycke och smak?
– Helt sant är att olika whiskysorter skiljer sig åt prestationsmässigt. Det finns klasskillnader rent tekniskt avseende komposition samt prestationsnivå på arom, smak och eftersmak. Samtidigt blir bedömningen subjektiv i elitskiktet, när en whisky får till alla komponenter är det den personliga smaken som avgör. Där behövs hjälp av en ”kompetent” flerhövdad jury både i kvalomgångar och final.Whiskyspot arrangerar Single Malt World Cup för tredje gången. Första året 2005 deltog 100 destillerier. Äventyret upprepades två år senare med de 50 främsta malterna från premiären. Arrangemanget har nu svällt till 125 whiskies, en tävling av den här digniteten har aldrig genomförts. En utmaning v
ore att skugga Aflodal genom landet och delta i alla 24 deltävlingar och få en personlig totalöverblick över maltwhiskyvärlden. Det blir många mil i benen, men är görligt och ganska trivsamt eftersom man provar max sex sorter om dagen.
– Det är bara en handfull whiskyförfattare som i sitt research-arbete haft förmånen att strukturerat smaka sig igenom destillat från alla destillerier. Jag själv gör det med jämna mellanrum. Nu är det fem år sedan sist och visst är jag sugen på att återuppleva allting. Det har självklart hänt en hel del inuti buteljerna sedan 2005.
 
Det är alltså smaken som avgör, vilket oftast inte är fallet. Normalt sett dricker man med ögonen. Synen är det dominerande sinnet, smaksinnet underutvecklat. Etiketten påverkar det undermedvetna och styr upplevelsen. Stängs ögonen av och du tvingas prova blint måste du lita till 100 procent på lukt- och smaksinnet. Då blir utfallet alltid annorlunda. Enda räddningsplankan är igenkännig, om du dricker en whisky ofta ökar chansen att du väljer den hellre än en ny smak. Hur som helst är det smaken som premieras, inte marknadsförarnas ansträngningar.
– I maltwhiskysvängen finns ett gäng varumärken där bolagen aktivt marknadsför destilleriet. Resten är okänd maltwhisky som försvinner ner i blends. Frågan är om de etablerade välkända sorterna är bättre än blending-malten. Det återstår att se. Mitt tips är ändå att vi får se många välkända ansikten i finalen.
En titt i backspegeln visar att 2005 års fyra semifinaler till 3/4-delar samlade profilerade singelmalter. Och att hälften av semifinalisterna var etablerade varumärken
FAKTA: Maltwhisky-VM 2010
• 125 maltwhiskies från 110 destillerier möts i en World Cup. 24 deltävlingar genomförs på olika platser i Sverige. De två bästa i varje deltävling går vidare till fyra semifinaler. Slutlig ’Grande Finale’ går av stapeln i Stockholm.
• Juryn består av ”vanliga” whiskykonsumenter som provar whiskyn "kvartsblint", deltagarna vet nämligen vilka destillerier som väntar men inte i vilken ordning whiskyn kommer ut eller vilka buteljeringar det handlar om. Ordförande i varje ”jury-grupp” är Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal.
• Tävlingswhiskyn väljs ut av Whiskyspot. Det ska vara en normal whisky som är representativ för destilleriet. Max 48% och max 16 år. Nästan alla destillerier i Skottland är representerade, några enstaka saknar officiella buteljeringar varför de utgår. Destillerier som kokar flera sorter i samma anläggning men enligt skilda recept kan delta med flera whiskies. Flera whiskymakare gör nämligen en riktig rökig version av sin vanligen orökta huvudwhisky.
• Föruom etablerade maltwhiskynationer som Skottland, Irland och Japan deltar i år för första gången Nya Världen-destillerier.
med reklambudgetar. Resultatet tyder på att varumärkena lyfter sig kvalitetsmässigt över resten, de är "äkta" produkter, utkristalliserade genom en Darwinsk naturlig urvalprocess och inte en skrivbordtiger framavlad av klipska marknadsförare. Stjärnor som Bowmore, Glenfiddich och Glenmorangie utmanas av okända malter som Pittyvaich, Fettercairn och Inchmurrin.
– Precis som inom idrotten finns det en elit. De etablerade singelmalterna jobbar hårt med att finslipa sina produkter med tungt stöd av egen forskning och utveckling. Givetvis når de längre än en malt som sätts ihop i "fikarummet" på destilleriet för att säljas lokalt.

Juryn har en svår uppgift, menar Henrik Aflodal, de måste se bortom sin egen smakhorisont och inte fastna i invanda smakmönster.
– Igenkänningsfaktorn kan påverka jurymedlemmarna. Vilket i så fall gynnar den mest druckna malten, den malt som de flesta i juryn är vana vid. Å andra sidan är singelmaltfolket ruskigt diversifierade, marknaden är härligt fragmenterad, ingen solklar dominant. Dessutom är provning och drickning skilda aktiviteter. Provandet är intellektuellt och analyserande, drickande är mer emotionellt och ostrukturerat.

Men blir det verkligen rättvist? Med tanke på svenskarnas faiblesse för rökig ömalt är väl tävlingen avgjord på förhand, Islay-rövarna gör upp om förstaplatsen. År 2005 fick Ardbeg aningen fler röster än Lagavulin, 2007 var det ombytta roller.
– Svenskarnas svärmeri för rök både irriterar och inspirerar. Eftersom det är en utslagscup återfinns rökwhiskyn i ett av de fyra benen. En annan ytterlighet i maltbranschen är sherryfatslagrad whisky som gör upp i en annan semifinal. Övrig malt kallad "malty", som varken är röjarrökig eller sherrydopad återfinns i de två återstående semifinalerna. Det betyder också att vi korar tre vinnare, en för varje smakinriktning.

 
BAKGRUND: Tävla i smak populärt
Tyckande kring whiskysmak är numera vanligt.
Ivrigast tyckare
är den nya internationella fackpressen, främst brittiska Whisky Magazine och amerikansk Malt Advocate. Egna whiskyexperter testar löpande nya släpp eller jämför liknande whiskies. En ständigt pågående och förutsättningslös smakrådsservice för de mest invigda. Årligen tittar man också igenom recensionsfloden och utser ’Best of the Year’ i förutbestämda kategorier som Best Irish blend, Best Scotch blend standard etc. En sansad och tillförlitlig ”tävlingsform”.
Störst spridning har allmän medias stortester där hela utbudet av whisky inom ett givet försäljningsområde gås igenom av lejd expert. Upplägget är lovvärt men har sina brister eftersom tyckandet bygger på enstaka persons smak som provar mängder med whisky under kort tid.
Kaxigaste retoriken står de officiella tävlingarna för. Först, störst och mest respekterad är International Wine & Spirit Competition i London. En stor jury bestående av branschfolk och journalister bedömer under några dagar flera hundra whiskies (och annan sprit). Urvalet av tävlingsdestillat är starkt styrt, producenterna lämnar nämligen själva in sina bidrag samtidigt som de betalar en rundlig deltagaravgift. Det blir alltså ett brokigt startfält som sedan blindprovas och ges betyg. All whisky över en viss poängnivå tilldelas guldmedalj vilket i princip betyder att två Islay-malter kan vinna guld. Vidare konstrueras tävlingsklasserna i efterhand (t ex 10-year Islay och 16-year Islay). Ett självklart upplägg om man synar målsättningen med arrangemangen. Tävlingarna är riggade för att i praktiken leverera säljargument till branschen, och det bästa är att journalisterna är med på det, ingen exponerar tävlingens brister. I de värsta avarterna av dessa tävlingar delas ädla medaljer ut till 2/3-delar av startfältet (tack och lov har inte denna galenskap spritt sig till OS, där belönas fortfarande bara de tre bästa i varje gren).
Whiskyspots VM-arrangemang bryter med all praxis internationellt. Här regerar folkets röst. Den ”sanning” ovanstående sanningssägare egentligen är ute efter men inte förmår skapa. Whiskyspot är en nätbaserad ’community’ med publicistiskt uppdrag. Vi gillar och hyllar ämnet och njuter whiskyns dygder fullt ut. Samtidigt som vi kritiskt granskar branschen sprider vi villigt whiskyns evangelium med hjälp av ny teknik. Vi står ju i direktkontakt med tusentals nordbor varje dag, därför är det praktiskt möjligt att genomföra ett så här stort evenemang. Henrik Aflodal om målsättningen:
– Världsmästerskapet ska ta reda på vilket destilleri som är världsbäst. Deltagarwhiskyn är av standardkaraktär, inga 30-åringar eller ’cask strength’-buteljeringar tillåts. Grundwhiskyn från varje destilleri bedöms, inte någon uppsnyggad lyxversion.
Vem får i så fall motta priset?
– Ja, det blir lite stelt att kröna en whiskyflaska. Naturligtvis är det whiskymakarna som ska ha priset, gubbarna på destilleriet med deras Manager eller Master Distiller i spetsen. Ett enkelt diplom är faktiskt det enda vinnaren får. Äran betyder mest. På Glenfarclas, som vann sherry-klassen år 2005, hänger diplomet inramat i mottagningsrummet. Bästa platsen i hela destilleriet. Folkets kärlek är det finaste man kan få.

Vill du delta i provning/deltävling?
Se www.whiskyspot.com för aktuella provningar
24 deltävlingar våren/hösten 2010, finalserie med 5 events
 

Publicerad: 3/9/2010
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com