Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 
 


 

Vällagrade godsaker

Gammalt är gott, i alla fall om man träffar rätt. Ålder är faktiskt inget whisky gillar. Eken dödar de ursprungliga smakerna och beskar till det hela på ett ibland otrevligt sätt. Men det finns undantag, Henrik Aflodal guidar bland de bästa gamlingarna. Och tipsar om ett par fina 18-åringar.

Gammalt är lyxigt. Om 12 år är standard i maltwhiskyvärlden är 18 premium, där uppnås briljans i tappningarna. När whiskyn blir äldre invaderas smaken av ek, i många fall sväljs aromerna men det finns undantag. Riktiga pärlor, oftast badade i sherry-tunnor, sötman i starkvinet mildrar ekbeskan samtidigt som ett smakelement adderas. Som en 33-årig Benrinnes. ’Bänn-RINNäss’ är ett av många okända destillerier på Speyside i Skottland. Allting försvinner ner i blends, utom några enstaka fat.

Benrinnes Distillery

Destillatet är intressant eftersom partiell trippeldestillering brukas sedan 1978. Häng med här: Den alkoholstarka startsträckan (huvudet) i förstapannan sparas till slutdestilleringen, resten går vidare till mittenpannan och kokas med sluttampen från föregående destillering, det starkare partiet härifrån pumpas vidare till tredjepannan som kör ’huvudet’ från första- och andrapannan med ’huvudet’ från förra omgången (det svaga slutpartiet knuffas bakåt till mittenpannan). Ägaren Diageo har 28 destillerier och behöver krångla till det för att få variation i destillaten. Resultatet blir en högoktanig dekokt på 76,5% alkohol men avsikten är inte att lätta upp whiskyn, Benrinnes är ett rätt biffigt destillat eftersom pannorna körs välfyllda, tyngden understryks av att ’worm tubs’ fortfarande kyler ner alkoholen istället för moderna kondensorer, spiralernas slutkörda kopparmaterial i kombination med riktigt kallt vatten sublimerar ångorna hastigt och skonar de tyngre oljorna i spriten som får mer ruffa kanter. Min version är från 1975 då whiskyn fortfarande var dubbeldestillerad vilket betyder att spriten var än tyngre, resultatet blir en titanernas kamp. Whiskyhandlaren Gordon & MacPhail (G&M) har hämtat denna SOLITÄR från återanvänd sherry-ek med amerikanskt ursprung. Munnen tar sats i gammelestrig esprit innan oloroso-ek släpper iväg äpplen/aprikoser inklusive enerverande kryddpirr. Mot slutet vinglar torrare ek-choklad och häpnadsväckande torvrök (efter tre årtionden!) ut på ekstörigt upplopp där eucalyptusbeska räddar whiskyn från ekdöden. En på-gränsen-upplevelse som understryker åldern, gammalt måste få smaka gammalt.

I staden Keith, på andra sidan Speyside, hittar vi Strathisla, smycket i Chivas Bros. Hem för självaste blenden, tillika Skottlands vackraste destillerientré. Tvillingpagoder med de forna ugnarna skuggar en liten parkanläggning med långsamt snurrande vattenhjul, entrén sker över en stensatt gårdsplan. Anrikt, startat redan 1786 av den lokale bankiren George Taylor. Och stället gör bra sprit, en personlig favorit däröver. Andradestilleringen sker i en mindre panna om 8 500 liter med smäcker hals och en smal reflux-ring i fästet, svanhalsen sluttar svagt nedåt in i kondensorn. Det drickbara mellanpartiet börjar tas redan efter 20 minuter, två timmar därefter styrs flödet bort och vi har fått vår ’middle cut’. En hel del ”elände” tar sig alltså över i sprittanken, ’Strath-AJJ-lá’ är ett riktigt tungviktardestillat fyllt med energi. Framför mig står 25-åringen utgiven av G&M, etiketten har en gammaldags, lite klumpig typografi. Faktum är att detta är original-looken, den destilleriegna pluntaliknande buteljeringen med amerikansk touch kom först på 1990-talet. Whiskyn har en mild mjuk sherry-nos som inget säger om rallyt i munnen. Fullmatad sherry-gom, ovanligt syrligt bett ger whiskyn liv och dränker eken. Effekten dubblas av Strathislas egna storvulna fruktighet.

Gammalt är ofta dyrt, och inte alltid så lätt att tycka om. Det är ingen nackdel att vara inbiten whiskydrickare eftersom den ackumulerade ekbeskan kan få det att stocka sig i munnen. De här gamlingarna kostar kring tusenlappen, vilket är riktigt prisvärt. Å andra sidan får du mer för pengarna smakmässigt om du backar några år. 18 år är whiskyns blå band, där sammanstrålar destillat och ek på ett perfekt vis. Kring The Glenlivet byggdes fenomenet Scotch i början av 1800-talet. När George Smith tog ut sin licens 1824 var whiskyn från ’Glenn-LIFFit’ redan ökänd som det bästa bland smugglarnas varor. Till och med kung George räknades till fansen. Blandmalten Old
Vatted Glenlivet konstruerad 1853 av Andrew Usher blev den första storsäljaren från de skotska högländerna, en föregångare till blended Scotch. Numera nav i Chivas-gruppens maltwhiskyoperation och tillika Skottlands största destilleri med över 10 miljoner liter årligen! Den nya ”pann-katedralen” invigd i juni 2010 intar gamla maltladans plats, expansiva glaspartier bjuder på en fantastisk panoramautsikt över fjället. Urmalten föredrar vanlig ek, den enda buteljeringen med ordentliga sherry-referenser är 18-åringen. En perfekt regisserad whisky. Komplex fruktsötma med körsbär, äpple och mandellikör tar på djup beska som lägger ut en solid sötbitter finish med väldig impact. Urmodellen för en premium-malt. Möter allas behov i typisk storsäljarstil, lagom krävande men ändå publikfriande.

Mer hard-core åt sherryhållet är Glendronach Allardice, uppkallad efter grundaren James A som tog ut licens några år efter Smith i Glenlivet. ’Glenn-DRÅnach’ drar sig nedåt Aberdeen där kornfälten breder ut sig. Stället har haft det stökigt på senare år. Från 1960 och framåt leverantör av malt till Teachers blend, slukad av Allied Distillers på 70-talet. Nerstängd 1996 på grund av stora lager mognande whisky, upplivad i maj 2002 då
Boka provning med Aflodal
Henrik Aflodal testar årligen hundratals whiskies, varje dag läggs en recension ut på hemsidan, en salig blandning av högt och lågt. Allt för att du som whiskyälskare ska hitta fram till de bästa smakerna. ”Aflodals Favoriter” är utgångspunkt för provningar landet runt. Kontakta Henrik på 0704 221416 om du vill arrangera en provning. Börja med att tanka hem en PDF med förslag på teman:
 
Whiskyklubb/Privat provning
Företagsevent


försäljningen av Ballantine’s pekade uppåt. Hamnade återigen på undantag 2005 då Allied styckades av Pernod Ricard (Chivas) och Jim Beam varpå fabriken gick till fransmännen. Avknoppades slutligen till singelfabrikören Benriach hösten 2008. Whiskyn är nu smycket i duon. Med uttalad sherry-profil. Respektfullt buteljerad vid 46% alkohol utan kylfiltrering för att spara aromerna. Massiv sherry-mun, pralinig typ ’plommon i maderia’, genomgående söt med pirrande krydda. Enorm smakutveckling med en droppe vatten. Sherry-start på murkna höstlöv, sötnar i svullna bigarråer varpå syran växer plus skarpa kryddskott.
Vill du ha ännu mer smak och dessutom rök vankas Islays Rolls Royce: Laphroaig 18 år. Rököns verkliga Sverige-favorit med tusentals fanatiska fans. Trots att maltwhiskyn i lekmannagom smakar medicin!
’Lá-FROJJg’ är gammal parhäst med Glendronach och gick till amerikanerna 2005. För andra gången. Det var nämligen snåla jänkare som insisterade på att stoppa in en spritpanna av dubbla storleken istället för två små vid expansionen 1972. Irriterade skottar påpekade att karaktären skulle ändras. Nutidens ’dram’ är alltså lättare i stilen. Men det bekommer inte den fokuserade rökosande 18-åringen, kaxigt buteljerad vid 48% alkohol. Säregen doft av stall och björnlim, överallt rökig – överväldigande, dofta på avstånd. Oerhört rökig mun, mer än 216 månader på ek borde ha lakat ur fenolerna. Parfym byts mot tjära, torvrök och böckling. Blir allt sötare, går ut på ekbeska. Undvik att vattna, vatten drar ut kväljande godisfrukt som dödar röken och exponerar eken.
 
Aflodal Recenserar

Strathisla 25 år 43%
Dest -1984 | But 2009, G&M | Conn. Ch, 1st fill/refill sherry
92/100p
EXC.BRA+
Rent otrolig sherry-dram. 2½ decennier på ek med alla bitar på plats. Braskande rikt sherry-temata med tydlig eknärvaro som aldrig går överstyr. Lagom lågmäld oloroso-snok, perfekt balanserad, känns dyr. Ändå ett lamm i ulvapäls, i munnen blir det åka av. Fullmatad sherry-gom, ovanligt syrligt bett ger whiskyn liv och dränker eken som ändå tar tag i refrängen och skapar längd. Drick sakta, det tar tid att assimilera smakerna.

Speyside | Malt (IB) | SB 925 kr, nr 466 | A22 S24 E23 K24

The Glenlivet 18 år 43% (SB 589 kr, nr 543) 87/100p
Glendronach 18 år Allardice 46% (SB 689 kr, nr 86997) 89/100p
Laphroaig 18 år 48% (SB 699 kr, nr 86352) 92/100p
Benrinnes 33 år 1975 refill cask 43% (SB 1090 kr, nr 86176) 94/100p
 
Fler recensioner på www.aflodal.com

 

Publicerad: 8/25/2011
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com