Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 
Lästips! Aflodal krönika:
“Japansk blended bättre än Scotch?"


 
Utan grain
ingen malt

 
Utan blended ingen maltwhisky. Och utan grainwhisky ingen blended. Skotsk whiskyindustri står och faller med försäljningen av Scotch, detsamma gäller i ännu högre grad i Japan där maltwhiskyn knappt märks i statistiken. Japaner berusar sig framförallt på Kakubin som får sitt bränsle från Suntorys grainfabrik Shita. Och Nikkas etta Black Clear hämtar kraft ur Coffey-kolonnerna på Sendai. I båda fallen fantastisk smakrik grainwhisky som vill betydligt mer än den skotska.

Whiskybranschen handlar inte om maltwhisky. Det är grainwhiskyn som binder kapitalet, utan den blir det inga blends vilket ju är grundbulten i whiskybolagens ekonomi. Om man räknar med att en blend till två tredjedelar består av grain förstår man att verksamheten kostar pengar. I Japan är grain lika viktigt som i Skottland, kanske viktigare för japanerna nästan inte dricker någon malt samtidigt som exporten är begränsad. Suntory dominerar scenen med flera toppsäljare, Nikka är tvåa och öljätten Kirin utmanar med sin 50-procentiga Fujisanroku. Suntory har sitt Flaggskepp Hibiki med versioner från 12 år och uppåt kompletterat med budget-12an Suntory Royal. Nikka kontrar med billigare whiskies som Super-Nikka och All Malt. Fast det ”riktiga” marknadsslaget utkämpas längre ner på kvalitetsskalan. Suntorys Kakubin är överlägsen bästsäljare med nära 3 miljoner lådor vilket blir över 30 miljoner flaskor. Var fjärde japan gör slut på en flaska Kakubin per år! Och folket har god smak. ’SKACKO-i-binn’ är en positiv frisk blend, skickligt uppbyggd, sprittande malttoner får munnen att vattnas, oljig grainwhisky möter upp och bäddar för en mjuk krämig avtoning. Nikkas skugga är kolossos-blenden Black Nikka Clear som hivar iväg 1,2 miljoner lådor, en 37%-ig budgetwhisky med dominant grainwhiskyprofil, maltwhiskyn studsar till halvvägs men slukas av en ofarlig karamellig finish.

Suntory utvinner sin grainwhisky i Shita-destilleriet (uttalas SHITT-aa) startat 1970. Whiskyn från Suntorys ensamma grainwhiskyfabrik kallas inom bolaget för Sungrain och görs i tre kolonnpannor (den fjärde är avställd). Produktionen har i flera år gått på lågfart men nu ökas successivt volymerna. 2007 gjordes 10 miljoner liter, full kapacitet är 25 miljoner. Grainwhiskyn håller högsta klass. På maltdestilleriernas besökscentrum säljs exklusivt en 20-årig singelgrain för att fira Shitas 20-årsjubileum. Perfekt balans i munnen, amaretto-estrar får påhälsning av inspirerad ek som också håller sötman i schack i avslutningen. Signaldoft åt aspartam-hållet, sötman balanseras av kryddig ek. Firmans första graindestilleri byggdes efter kriget (dessförinnan köpte man grain-sprit från shōchū-makare) och jobbade parallellt med Shita till 1997 då enheten stängde ner. År 2007 sålde Suntory 5 miljoner lådor whisky, marknaden som helhet omsätter strax under 8 miljoner, vilket ger en marknadsandel på 66 procent. ”Maxkapacitet för våra tre destillerier skulle vara 7-8 miljoner lådor, så det finns beredskap för en ökning”, menar Mike Miyamoto, fd chef för maltdestilleriet Yamazaki, nu global Brand Ambassador.

Sendai är Nikkas verkliga whiskycentrum. Här görs 4 miljoner liter whisky årligen, den mesta maltwhiskyn och bolagets samlade behov av grainwhisky. Helheten gör stället unikt i världen, i Skottland är det bara Loch Lomond som jobbar dubbelt, på Irland varvar Cooley kolonn- och pot-pannor. På Sendai görs grainwhiskyn i gammalmodiga Coffey-kolonner. Självklart får man säga, Coffey-apparatur användes ju på skotska Bo’ness där grundaren Masataka Taketsuru praktiserade några sommarveckor 1919. Den första pannan togs i bruk 1963, levererad av Blair Ltd i Glasgow, den andra installerades 1966, plats var Nishinomiya utanför Ōsaka, båda flyttades till Sendai 1998. Kolonnerna är 10 meter höga, bara en går varm för tillfället och kokar kontinuerligt grainwhisky på 95 procent majs och resten malt. Pannan spottar ut en rad stilar, både lättare och tyngre varianter. Förutom den krämigt oljiga majswhiskyn en intensivt estrig maltwhisky och ett mellanting där majsen balanseras av en större andel malt. Nyfiken griper jag mig an coffey-malten, en 55%-ig 12-åring. Nosen behöver vattnas ner till 40% innan den vaknar och ger ifrån sig torkad frukt på maltig grund. Munnen fungerar bättre och får bra fart med mycket vatten. Salt entré förbyts i lätt exotisk frukt och en rullande kryddlavin, halvvägs tallbarrsek som går ut i en lång chokladkaksavslutning. Att whiskyn genomgående är mycket söt med lätt finish indikerar effektiv kokning i kolonn-panna. En nyhet släppt i november 2007 som inte bara säljs på destilleriet utan även finns i handeln, den japanska whiskypubliken är hälsosamt krävande! Mittemot står ett koppel kolonnpannor som används för att koka fram ren sprit av shōchū-typ. Fördelningen mellan whiskyslagen är hemlig menar Sendai-folket. Det enda jag får veta är att produktionsplanen fastställs på årsbasis utifrån blender-kollegiets behov, Chief Blender Tetsuji Hisamitsu bestämmer. När jag senare träffar honom nere på Tochigi får jag klara besked: ”Maxkapacitet för Sendais maltdestilleri är 3 miljoner liter ren alkohol per år, drygt 2 miljoner produceras för tillfället.” Grain-delen i full fart med dubbla coffey-kolonner kan trycka ut 6 miljoner liter på ett år, den enda aktiva pannan ger ifrån sig 2 miljoner, en tredjedel av maxkapaciteten. Rätt bra kapacitetsutnyttjande ändå.

Nikka Single Coffey Grain är något så ovanligt som en ”vanlig” grainwhisky buteljerad vid starka 55%. Ett verkligt udda grepp ingen whiskykoncern i Europa ens tänkt på. Det här är en maltwhiskyliknande vuxen grainwhisky, träffande etiketterad: ’Woody & Mellow’. Återhållen och skickligt ekbalanserad, den över breddarna söta frukt en grainwhisky vanligen uppvisar slipper inte ut. Som produkt självklart fantastisk, för mig stukad och konstgjord, kanske för att jag är ovan. Ur hyllorna plockas mer grainwhisky och i ett singelfat från 1992 ramlar jag på något riktigt stort. Intagande citrustema genomgående, Nikkas grainwhisky är SÅ charmig, dessutom verkligt vattningsbar, detta fat ger tillbaka lika mycket som den bästa maltwhisky, därtill drickbar redan vid fatstyrka vilket är ovanligt, normalt sett är sötman alltför kväljande. Oerhört inspirerande variationsrik citrusdoft som går igen i munnen med citron-pastill, citrongräs och saftig citronkaka. Med vatten kärvare syra mot slutet, uppfordrande. Med 94 poäng en av mina bästa grainwhiskyupplevelser, snudd på solitär och ett måste för dig som fått upp ögonen för grain. En 13-åring från 1992 är besvärligare, som att sniffa lim vid 62%, knappast en nöjeswhisky men i provningssammanhang spännande. Med vatten släpps citrustemat ut i full frihet. Gommen är alltigenom söt och funkar bäst vid 56-58% då sädessötman doppas i sirap men går ut i ekkaffe. En experimentlåda för den entusiastiske whiskyprovaren, dock alltför extrem för att passera som konsumentprodukt i grainwhiskykategorin. De här faten har inte tillbringat sina dagar i Sendais lagerhus. Grainwhiskyn tas med tankbil ner till Tochigi-fabrikens stora lagerhuskomplex. Viktigt att poängtera är att grainwhiskyn inte ärver slitna tunnor från maltwhiskysidan, all japansk whisky får fullgod spänstig ek, därav den höga kvaliteten på blends.

Kirin är det svarta fåret i whiskybranschen. Företaget skyr journalister och är öppet fientliga. Det är inte lätt att förhålla sig neutral och rapportera balanserat, produkterna ska inte lida bara för att folket är elakt. Gotemba vid foten av vulkanen Fuji är ett monster, en totalfabrik som spottar ut allt från sopren shōchūsprit till maltwhisky. Maltwhiskyn kokas i dubbla ’pot stills’, ett snävt urklippt hjärta ger en sprit på 70%. Målet är att producera ett rent mjukt destillat, en metod Kirin kallar ”heart of hearts distillation” – ingen skit alls lämnas kvar i spriten! Lätt grainwhisky görs i fyra kolonnformade ’patent stills’ som driver upp spriten till 90% och över. En tung grain-whisky i bourbon-stil görs i en amerikansk ’beer still’ med ’copper doubler’. Ett mellanting i kanadensisk stil åstadkoms i en ’kettle’ kopplad till en kolonn. Först pumpas ölet upp till 70% i kolonnen, töms över i ’kettlen’ med ångelement i botten, spritångorna renas ytterligare i en rektifieringskolonn. En intressant mix av grainwhiskies med olika karaktär som kompletterar den lätta malten. Intressant är att den tyngre grainwhiskyn tar större plats i smakpaletten och tillåts dominera över maltwhiskyn. Ett revolutionerande tankesätt, i Skottland utgör grainwhiskyn bakgrundsbruset. Och självklart kokar man shōchū, här i pot stills av stål. En multispritfabrik som heter duga. PÅ destilleriet säljs en grainversion av det lättare slaget. 15-åriga Fuji Gotemba Single Grain bjuder på beskedlig doft av smågodis och obotligt söt mun, ändå lite farlig med melass-mörk fond, och en underbar bärande friskt mintig finish, säreget ren. Klatschig grainwhisky som förklarar framgången för firmans blends.

Shōchū = Färglöst brännvin som säljs vid 20-25%. Japans inhemska starksprit som till del konkurrerades ut av whiskyn efter kriget men efter whiskykollapsen på 1990-talet vunnit tillbaka folkets gunst och dominerar idag fullständigt sprithimlen.
 
Nyfiken på japansk whisky? Skaffa Henrik Aflodals bok Whisky! Japan!
 
Aflodal Recenserar

Nikka Coffey grain 1992 61%
Dest -1992 | But 2007 | Nishinomiya Distillery
94/100p
EXC.BRA++
Detta singelfat från 1992 är något riktigt stort. Intagande citrustema genomgående, Sendais grainwhisky är SÅ charmig, dessutom verkligt vattningsbar, detta fat ger tillbaka lika mycket som den bästa maltwhisky, därtill drickbar redan vid fatstyrka vilket är ovanligt, normalt sett är sötman alltför kväljande. Oerhört inspirerande variationsrik citrusdoft som går igen i munnen med citron-pastill, citrongräs och saftig citronkaka. Med vatten kärvare syra mot slutet, uppfordrande. Med 94 poäng min överlägset bästa japanska grainwhiskyupplevelse, snudd på solitär och ett måste för dig som fått upp ögonen för grain.

Japan | Grain | Pris €€€ | A24 S23 E22 K25

Suntory Shita 20 år grain 43% 88/100p
Nikka Coffey grain 12 år 55% 87/100p
Nikka Coffey malt 12 år 55% 87/100p
Fuji Gotemba grain 15 år 43% 86/100p
Nikka Coffey grain 1992 62% 84/100p
 
Fler recensioner på www.aflodal.com

 

Publicerad: 9/23/2011
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com