Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 

 Whiskyälskarnas Islay
En whiskyresa glömmer man inte. Intrycken är överväldigande, såväl whiskystunder som skottarnas vänlighet etsar sig fast. För rökälskare är Islay fantastiskt – ikoner som Bowmore, Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg radar upp sig. Och naturen är intagande. Henrik Aflodal berättar om sin förra öwhiskytur som inspiration inför nästa tripp till Orkney i maj 2012!

För många är detta drömresan. Ön Islay är världens epicentrum för rökig whisky. Smugglarna började ta ut licenser kring 1815 vilket inledde den första storhetstiden för skotsk whisky. Efter några timmars bussresa från Glasgow är vi här. Solen skiner och vinden tar i, en mild novemberdag. Vi bor furstligt, inhysta på Bowmore Distillery i de gamla arbetarbostäderna uppiffade till lyxklass.
– Som jag har längtat till Islay. Här görs världens bästa rökwhisky, utbrister Morgan Johansson från Hultsfred.

Skottland är på många sätt vårt grannland. Skottarna är lågmält vänliga med en underbar humor. Precis som vi gillar de sitt brännvin. Och de är faktiskt speciellt förtjusta i svenskar, svenska är förstaspråk på informationsskyltarna på destillerierna:
– Svenskar lyssnar och ställer bra frågor, de kan verkligen sin whisky. Enda problemet är att man aldrig kan supa en svensk under bordet, vikingatakterna sitter i, menar Iain McArthur som jobbat hela sitt liv på Lagavulin.Svenskar rökwhisky-pionjärer
Gamla maltdestilleriet Port Ellen. Utsikt från nya mälteriet.Vårt första stopp är mälteriet i Port Ellen. I jättelika trummor vänds det groende kornet för att sedan torkas i ugnar över rykande torvbrasor. Röken penetrerar kornet och ger whiskyn sin kraftiga röksmak. Härifrån hämtar de flesta av öns destillerier sin malt. Inte minst rökmonstret Ardbeg längre bort på sydkusten. I alla tider leverantör av rökmaltwhisky till de stora blended Scotch-husen, först på senare år såld som den är, som rökig singelmalt. Och närmast kultförklarad av svenska rökälskare.
– Sverige är en av våra viktigaste marknader. Ardbeg-fans är hängivna och mest dedikerade är svenskarna, berättar chefen Michael Heads och spiller upp några droppar av den sista flaskan Provenance från 1974.
Så sant. Vi svenskar är lite av pionjärer när det gäller rökig maltwhisky. Av Friends of Laphroaig är en oproportionellt stor del svenskar. Här får fansen ”stejka” ut en ”square-foot” torv på mossen utanför. En vimpel markerar äganderätten. Flera gubbar ur vår grupp springer ut på den redan blågula myren för att muta in en bit mark.

Whisky kokas dygnet runt
Flitens lampa slocknar aldrig, fabrikerna på ön går dygnet runt. 1-2 man jobbar i treskift med bryggning och destillering. Dagtid rullas fat i lagerhusen. På Bowmore gör man till och med sin egen malt. Var tredje näve utvinns ur den egna maltladan, resten köps in. Här började destillerichef Eddie McAffer 1966. Som yngling fick han kröka rygg och med träskovel vända den malten på det stora golvet.
– Tekniken tar flera år att lära sig, det gäller att byta sida ofta, annars får man ’monkey shoulder’, säger McAffer och demonstrerar. Idag sköter en gräsklipparliknande tingest samma uppgift. Varje vecka stånkar pannorna fram 65 000 liter vilket räcker till 320 fat, på ett helt år läggs 12 000 fat ner. Först efter 12 långa år (eller längre) skördas de gyllene dropparna. Blender Iain McCallum väljer omsorgsfullt ut de fat som ska ingå i singelmalten.
– Varje fat skapar en unik whisky, mitt jobb är att smälta samman ”individerna” och skapa en starkare helhet.

Whisky direkt ur faten
Bowmore är lagom rökig vilket ger utrymme för annat, whiskyn har en alldeles underbar hallonton som i kombination med den sirliga röken förför och charmar. Att röken håller sig i skinnet skapar möjligheter. Bowmore är den enda av Islays klassiker som involverar sherryfat i större skala. 15-åriga Darkest flyttar från vanliga ekfat till nya sherryfat av oloroso-typ de sista 3 åren. Sherryn spär på whiskyns fruktighet och skapar en suverän whisky som vann folkets kärlek i Maltwhisky-VM 2010. 1500 svenskar som blindprovat sig fram till den allra bästa rökmalten, whiskyns Jerring-pris helt enkelt. Diplomet överräcks till en rörd Eddie McAffer som inser kraften i domslutet. Det är ju trots allt en svensk utmärkelse och i likhet med kollegorna runt om på ön är Sverige Bowmores viktigaste marknad. Plötsligt styr vi stegen mot ’Warehouse No 1’ som kallas för ’the vaults’. Här inne finns de läckraste faten. Eddie korkar ur en sherry-kagge på 450 liter från 1995. Med en ’valinch’ (populärt kallad ’whisky thief’) suger han upp en halvliter som töms i en mensur. Kärlet går laget om. Alla smuttar på den 56%-iga whiskyn, det smackas och suckas. Karlarna börjar fnittra och stämningen är förtätad. Så går han på ett 200-litersfat som lånats från Kentucky, whiskyn är ljusare, ungefär som ett vitt vin. Amerikansk ek ger inte ifrån sig lika mycket färg som europeisk. Ett tomt glas fylls till hälften med den ljusa whisky och toppas med sherryvarianten.
– Det här är Bowmore, säger McAffer. Komplexitet, elegans och djupsinnighet.
Vi nickar instämmande, det är gott, fantastiskt gott. Ingen vill gå därifrån. När Eddie slutligen meddelar att mer whisky väntar i besökscentrat släntrar vi iväg. Ute har mörkret fallit, det är snöglop i luften, havsvindar snärtar ansiktet. Det här är äkta ’Scottish hospitality’, vi känner oss hemma.100-talet glas upphällda
Sista dagen tar vi färjan till grannön Jura med blott 200 invånare men över 5000 hjortar. Bussen bromsar in hastigt flera gånger för att undvika kronhjortar på språng. Eddie Cochrane med 35 år på destilleriet tar emot:
– Hur man gör whisky vet ni redan. Vi kan kika på pannorna en stund, sedan vill jag att ni ska smaka på min whisky.
Ingen protesterar och snart står vi inne i det lilla besöksrummet och trängs. 100-talet små huttar har spillts upp. Flertalet unika tappningar som bara finns på destilleriet. Med oss hem på planet har vi mer än lovligt. British Airways är tillåtande, flera resenärer slirar på 23-kilosgränsen. En whiskyresa till Islay är ju något särskilt. En massa fantastiska smakminnen varav de starkaste tas med hem i buteljerad form!

Henrik Aflodal presenterar våren stora Skottlands-resa:"En veckolång mäktig Road Trip med utgångspunkt på Speyside upp genom Northern Highlands vilda landskap till Orkneys örike. Många snackar om Highland Park men få har varit där. Och vem har fått se det inre av Scapa? Häng med på ett verkligt whiskyäventyr i maj 2012!"

--> 14-19 maj 2012 Orkney-Northern Highlands
--> Ladda hem PDF om resan
Publicerad: 3/12/2012
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com