Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

       

 


  MALTWHISKY-VM 2005:
Glendronach och Balvenie vidare till semi


Glendronach och Balvenie är i semifinal, Mariestads-juryn var tydlig.
Frågan är om Henrik Aflodals blindprovade resultatlista stämmer överens med folkets röst?


Balvenie är en maltwhisky med gott självförtroende, väl medveten om sin kapacitet. På pappret självskriven vinnare. Mest känd av utmanarna österut är sherry-whiskyn Glendronach. Knockdhu håller normalt god standard och borde få en framskjuten placering. Glenglassaugh med sina eviga intoneringsproblem kan skrälla om man får till det. Macduff är en medelmalt som får svårt att gå till täten. Så långt förutsättningarna, dags att prova whiskyn och se vad som kommer ut…

Min etta har en underbar eggande fruktnos som krossas av en ekrasande mun, kanel svartnar till elak lakritsrot. Det visar sig vara The Balvenie Doublewood, tuffare än jag minns den. En kompromisslös misshandlargom som man antingen älskar eller avskyr. Jag gillar resningen och lakritssparkarna, men saknar fruktromantiken.
Tätt efter kommer Glendronach vars mulliga sockerkaksnos indränkt i sherry får mig att sucka uppgivet. Men smaken överraskar, närapå sherryfri, istället krämigt maltig med stadgad ekkrydda. Sherryn kommer igen i eftersmaken. Förklaringen är att sherrywhiskyn får en finish i ny bourbon-ek mot slutet av sitt liv vilket gör whiskyn flera steg bättre än den vanliga sherry-versionen.
Trea blir Glen Deveron med bredmagad fetlagd gom som börjar mjuk och snäll innan frukten sväljs av bullrande ek. Lurig och lite tung att dricka. Doften är pigg och fruktglad, och säger inte mycket om ekrallyt i gommen. Obalanserad men godkänd.
Fjärdeman är Glenglassaugh, whiskyn som aldrig fått chansen som singelmalt av ägaren. Och visst är den lite skum, gammalestrig omodern näsa, knappast insmickrande ändå spännande. Bättre, närapå klanderfri gom, vrålfruktig start kuvas mot slutet av mega-oljig ek som belägrar eftersmaken. Gammalmodig smak som intresserar mer än attraherar. Mer samlarwhisky än dryckesbroder.
Femma, en bra bit efter de andra, blir överraskande An Cnoc. Icke oangenämt men en smula händelselöst. Näsans fruktkavalkad följs inte upp i munnen, glad estrighet kommer av sig, ersätts av stillsam malt och lam ek. Okontrollerat ekupplopp i eftersmaken, bittermandel. Opålitlig med besvärligt temperament. Brukar vara bättre än så här, epileptisk regi.

Innan varje VM-deltävling börjar överlämnar jag min röstsedel i ett förseglat kuvert till någon av provningsdeltagarna med instruktionerna: ”får ej öppnas förrän efteråt”. Jag gillar gambling och litar till min förmåga att vaska fram det goda från det mindre goda, men kan jag sia om kollektivets smak?
Tätduon fick jag till, fast i omvänd ordning. Glendronach gick före Balvenie när majoriteten sagt sitt. Jag vidhåller att Balvenie är en bättre malt, bättre balanserad och mer variationsrik. Glendronach charmar menigheten med sin mulliga sherrykavalkad uppstramad av bourbon-eken som ger whiskyn karaktär, i min värld två whiskies med likvärdig prestanda.
Trean och fyran är halvt rätt, återigen i omvänd ordning. Glen Deveron är en lite bufflig standard-whisky, Glenglassaugh är mer karaktärsfull på gränsen till ful-finklig, något som ändå attraherade folksamlingen eftersom den stack ut. När jag tittar i min notbok ser jag att Glenglassaugh ligger några punkter högre poängmässigt, jag underskattade alltså folkets känsla för individualitet. Helt överens är vi om sistemannen An Cnoc, obalanserad och undermålig.

De två bästa i startfältet går nu vidare till semifinal. Grattis Glendronach och Balvenie!
 

 
RESULTAT VM-PROVNING MARIESTAD
1. Glendronach (till semifinal)
2. Balvenie
(till semifinal)
--------------------------------
3. Glenglassaugh
4. Glen Deveron (Macduff)
5. An Cnoc (Knockdhu)
75 poäng
60
---------
58
21
17
 
POÄNGSYSTEM: Varje provningsdeltagare raknar sina tre favoriter – guldwhiskyn får 4 poäng, silver 2 poäng och brons 1 poäng.
Från varje deltävling går två whiskies vidare till semifinal, Mariestadsjuryn röstade fram Glendronach och Balvenie.


AFLODALS RÖSTSEDEL
1. Balvenie
2. Glendronach
3. Glen Deveron (Macduff)
4. Glenglassaugh
5. An Cnoc (Knockdhu)
Aflodal har i egenskap av expert dubbla röster.

VM-DELTÄVLING
VM-deltävlingen genomfördes i Mariestad 12 april. Whiskyn blindprovades av deltagarna. Kompletterande tävling i Stockholm 22 maj.
FAKTA: Maltwhisky-VM 2005
• 100 maltwhiskies möts i en World Cup. 18 deltävlingar genomförs på olika platser i Sverige. De två bästa i varje deltävling går vidare till fyra semifinaler i Stockholm, Härnösand, Malmö och Göteborg. Slutlig ’Grande Finale’ går av stapeln kring Lucia i Stockholm.
• Juryn består av ”vanliga” whiskykonsumenter som provar whiskyn halvblint, deltagarna vet alltså vad som väntar men inte i vilken ordning whiskyn kommer ut. Ordförande i varje ”jury-grupp” är Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal vars resultatlista offentliggörs innan deltagarnas röster redovisas. En extra krydda för alla inblandade, har experten rätt eller inte?
• Tävlingsdeltagarna väljs ut av Whiskyspot. Det ska vara en normal whisky som är representativ för destilleriet. Kring 40-46 procent. Från 10 till 15 år. Helst bästsäljaren i
nternationellt eller i Sverige. Nästan alla destillerier i Skottland är representerade, några enstaka saknar officiella buteljeringar varför de utgår.
• Etablerade maltwhiskynationer som Skottland, Irland och Japan är med, övriga ”nya” världen exkluderas, de får växa på sig.

WHISKY

• The Balvenie Doublewood 12 år. Lagrad på 1st och 2nd fill bourbonfat med avslutande 6-12 månader på oloroso sherryfat (40%).
• Glendronach Double Cask 12 år. Sherryfatslagrad whisky läggs över på ny bourbonek upp till 6 månader mot slutet av lagringstiden (40%).
• Glen Deveron 10 år. Årgångswhisky destillerad 1993, från Macduff Distillery (40%).
• Glenglassaugh 12 år. Sällan utgiven. Årgångswhisky destillerad 1979 (43%).
• An Cnoc 12 år. Från Knockdhu Distillery (40%).

 
STORY: Eastern Speyside & The Balvenie
Dufftowns okrönta drottning Balvenie utmanas av en räcka utspridda destillerier öster om Speyside, vissa med kustnära lägen.

Macduff ligger vid Deveron-flodens utlopp i Nordsjön i utkanten av ett fiskeläge med samma namn. Mittemot syns staden Banff (med ytterligare ett destilleri som jämnades med marken 1983). Macduff är ett modernt projekt byggt 1963 av ett konsortium som tio år senare sålde ut till William Lawson Distillers, som i sin tur köptes av vermouth-jätten Martini & Rossi 1978 varpå en 5-årig variant av maltwhiskyn introducerades på den italienska marknaden. På 1990-talet svaldes alltihop av Bacardi. Ursprungsdestilleriet hade två pannor men 1968 utökades kapaciteten till fyra pannor. En blendingmalt som går till William Lawsons Finest blend. Singelmalten marknadsförs under namnet Glen Deveron efter dalgången som löper ut i havet här.
Väster om Banff ligger Glenglassaugh. Destilleriet byggdes kring 1875 nära den branta Nordsjökusten vid Craigs Mills, två av kvarnarna var vattendrivna och försåg destilleriet med kraft, den tredje var en väderkvarn, ovanligt i Skottland. Highland Distillers köpte Glenglassaugh 1892 och stängde 1907, därefter ryckig produktion tills ägaren helrenoverade stället 1959-60.
Alltid efterfrågad av blenders. Har aldrig riktigt dugt som singelmalt. Ägarna har gjort allt de kan för att poppa till och förbättra malten, till och med hämtat vatten i tankbil från Glenrothes. Inte ens det hjälpte, destilleriet lades i malpåse 1986.

Nu lämnar vi kusten och åker inåt land. Knockdhu byggdes 1894 vid foten av Knock Hill invid Isla-floden (nordost om Keith). Byggherre var Distillers Company Limited, idag Diageo, världens största spritbolag. Knockdhu var deras första egna destilleri som skulle förse Haigs blend med maltwhisky. Byggt i torparbygd med riklig tillgång på torv, korn och mankraft. Sommartid brukade torparna sina täppor, vintertid gjorde de dagsverken i destilleriet som också köpte överbliven säd. I hundra år spottade Knockdhu ut maltwhisky till Haig, men 1983 stängdes fabriken. Efter fem års törnrosasömn räddades destilleriet 1988 av Inver House, produktionen återupptogs året därpå. 1994 renoverades allt till fornstora dagar, insidan går i havsblått som en hyllning till fotbollslaget Glasgow Rangers!
1993 bytte singelmalten namn till An Cnoc för att undgå förväxling med Knockando. AnCnoc är gäliska för ”The Hill”. Fullständiga destillerinamnet är Cnoc Dubh som betyder ”Black Hill”.
År 1823 baxade Hertigen av Gordon den nya spritskatten (Excise Act) genom parlamentet i London. Påföljande skattelättnader lockade ner lönnbrännare från kullarna, bland annat James Allardes som var en frekvent gäst i hertigens hem. Tre år efter lagen grundade Allardes Glendronach Distillery öster om Huntly. Platsen var vacker, nära snabbflytande Dronac Burn i Forgue-dalen. Destilleriet restes i ett skogsparti där en råk-koloni besatte trädkronorna. Råkor sägs bringa lycka, och nog var de en tillgång för Allardes föregångare. Närhelst okända (ovälkomna myndighetspersoner) nalkades yrde fåglarna upp. Hertigen av Gordon blev så förtjust i Glendronach att han introducerade upphovsmannen i Londons sällskapsliv. Allardes tog för sig och försummade sitt destilleri, 1837 brann det ner. 1920 köptes Glendronach av Captain Charles Grant från Glenfiddich-familjen, och 1960 togs det över av William Teacher & Sons för att leverera Eastern Speyside-malt till sin blend Teacher’s Highland Cream. 1967 fördubblades antalet pannor från 2 till 4. 1976 sögs Teacher upp av Allied Domecq och 1996 stängdes anläggningen. För några år sedan öppnades den igen. Glendronach är parhäst med Islay-malten Laphroaig och Orkney-malten Scapa. En trio som nu troligen splittras när Allied Domecq styckas upp emellan Pernod Ricard och Jim Beam.

Över till Balvenie. År 1892, fem år efter Glenfiddich, köpte William Grant marken intill och byggde sitt andra destilleri. Stället utrustades med begagnade pannor från Laphroaig och Glen Albyn. Namnet lånades från intilliggande New Balvenie Castle. En neo-klassisistisk byggnad från 1724 designad av James Gibb och byggd för den förste Earl of Fife. Ruinerna av gamla Balvenie Castle står på kullen bakom. Byggt kring sekelskiftet år 1200 av tredje Earl of Buchan som underhöll engelska kung Edward I där innan han 1326 förlorade fästningen till de ”svarta” Earl of Douglas som i sin tur gav efter för Kronan 1355. Men James II återlämnade egendomen till Lady Douglas på villkor att hon äktade hans anhängare Sir John Stewart samt betalade årsarrende bestående av en röd ros. Stewart gjordes till förste Earl of Atholl och Lord Balvenie och hans ättlingar levde där till 1610 (över 200 år). Rosen ingår i Balvenies vapensköld som syns på Balvenies etikett. 1673 köptes slottet av Alexander Duff of Braco som gav namn åt staden Dufftown intill och vars ättlingar blev Earls of Fife. Därmed sluts cirkeln, efterkommande Fife-grevar fann gamla slottet för dragigt på 1700-talet och byggde ett nytt.
Balvenie är världsettan Glenfiddichs systermalt. När William Grant & Son i mitten av 1960-talet lanserade världens första singelmaltwhisky globalt på flygplatsernas duty free förvånades man inom branschen att Glenfiddich fick chansen och inte Balvenie som är mer avancerad i yngre åldrar (Grants själva påpekar gärna att Balvenie ”antagligen är den bästa Highland-whiskyn”). Trolig förklaring till valet är att lagren av Glenfiddich var större, samtidigt som malten är lättare i stilen och därför mer lättsåld, betänk att 60-talet var blended Scotch storhetstid. Inte förrän på 1980-talet kom Balvenie ut som singelmalt.
Balvenie skiljer sig från omgivande Speyside-destillerier eftersom man dels odlar en del av sitt eget korn samt också mältar det själva medelst traditionell golv-mältning (ungefär 15%). Whiskyn destilleras i åtta pannor med längre halsar än grannens. Pannorna värms inifrån med het ånga som leds genom spiralformade rör, ångan alstras med överskottsvärme från Glenfiddich koleldade pannor. Dessutom delar man kopparslageri (för pannorna) och tunnbinderi med Glenfiddich. All whiskyn lagras på sajten i bourbon-ek och fino sherry-ek. Slutligen buteljeras whiskyn på plats i Dufftown och späds med original-vattnet. Normalt är att maltwhisky buteljeras i de stora buteljeringsanläggningarna i låglandet dit faten tas med lastbil. Balvenie är en av Skottlands sista autentiska maltwhiskies.

Vill du delta i VM-provningarna?
Se www.aflodal.com för info & anmälan.
18 provningar våren och hösten 2005.

 

   
Publicerad: 6/8/2005
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com