Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 


  
 
BLACK RIBBON utmanar GLENFIDDICH
Svensktoppen mot världens
mest sålda maltwhisky

Glenfiddich är världens största maltwhisky men The Glenlivet är på väg ikapp.
I vårt blindtest vann världsettan över sina närmaste konkurrenter. Men godast av alla är Sverige-tvåan Laphroaig, skuggad av världsfyran Glenmorangie. Uslast är Loch Lomond. Forne listettan Black Ribbon som fått abdikera till Glen Grant överraskade med goda smaker. Överlag så är kvaliteten jämn, det dricks mestadels god maltwhisky både här hemma och utomlands.
 

VÄRLDSTOPPEN i maltwhisky har alltid handlat om Glenfiddich. William Grants destilleri från 1887 som 1963 blev allemansgods när maltwhiskyn ställdes ut i duty free-butiker på internationella flygplatser. En trekantig variant av Grant’s blend, fast lite finare och dyrare tänkte folk och så spreds maltwhiskyfenomenet runt om i världen. Framgången manifesterades vintern 2010 då kapaciteten ökades till dryga 10 miljoner liter årligen, whiskyn finns ju i 180 länder! Men dominansen är på väg att brytas, kring millenniumskiftet var fortfarande var femte malt i världen en Glenfiddich. Idag har marknadsandelen sjunkit till 12% och tvåan The Glenlivet är på väg ikapp, det skiljde bara knappa 67 000 nioliterslådor 2013, och tidigare i höst rapporterade ägaren Pernod att märket sprängt miljonvallen! En enorm tillväxt med tanke på att Glenlivet så sent som våren 2007 passerade en halv miljon lådor (vilket man kungjorde i triumf) skuggad av Macallan. Det går trögare för Macallan på tredjeplats med ”magra” 780 000 lådor. Världsettan har de senaste tre åren stått och hackat, man behöver hitta på något alldeles extra annars blåser rivalen Glenlivet förbi. Men framgången har sitt pris, källor inom Chivas uppger att de tvingas ge upp 12-åringen, lagren har sinat, och i oktober släpptes så Founder's Reserve, en non-age-produkt. När bästsäljaren plötsligt försvinner borde man tappa försäljning, nykomlingen säljs till samma pris dessutom. Macallan gjorde sitt skifte till non-age i våras. Destilleriet som byggt sin framgång på exklusiv sherryfatslagrad whisky bytte våren 2004 strategi och började involvera bourbonfat i kommersen har i år tvingats börja blanda årgångar och satsa på non-age-produkter för att hänga med i kapprustningen.
 
Topplistan såg annorlunda ut år 2000, då var Glen Grant klar tvåa tack vare sin enorma försäljning i Italien. Idag har märket stagnerat, nye ägaren Campari värnar hemmafronten men har svårt att växa utomlands. För 14 år sedan utmanade Cardhu Glenlivet om tredjeplatsen. Glenmorangie, Macallan och Aberlour var då en bra bit efter. Cardhu koppladtill blended-jätten Johnnie Walker var den förste att drabbas av akut fatbrist. Spanska ungdomar som festade på whisky och cola och övergav 2003 delvis Ballantine’s till förmån för finare singelmalt. Ganska snart sålde förråden av 12-årig Cardhu slut, lösningen blev att blanda ut singelmalten med annan maltwhisky utan att det tydligt framgick av etiketten. Konkurrenterna stegrade sig och satte stopp för ”fusket”, Cardhu har sedan dess tappat halva sin omsättning och är nu tionde malt på världslistan. Lite trist faktiskt, destilleriet var först i modern tid med att satsa på singelmalt när Ronald Cumming 1961 gav ut Johnnie Walkers kärnmalt på egen hand. Skottarnas egen favoritmalt Glenmorangie ökar stadigt och skuggar Macallan, fast på avstånd, dryga 300 000 lådor färre. Aberlour är stabil och stiger långsamt men jagas av tre snabbväxare – Suntorys Yamazaki har skjutit i höjden de senaste fem åren med en ökning på 50%, skottarna Balvenie och Laphroaig kan skryta med 40%-iga skutt. Rökwhiskykampen är intressant att studera. Bowmore står nästan stilla, ett halvt årtiondes slit har bara resulterat i 10 000 nya lådor, 50 000 bakom laffan. Lagavulin som är nummer 13 på topplistan fick stopp i maskin 2002 och var då närapå nollad försäljningsmässigt men har sedan dess repat sig duktigt och sålde ifjol över 130 000 lådor. Classic Malts nya fixstjärna Talisker är istället på väg ikapp Bowmore, en uppgång på fenomenala 80%! Att inte Lagavulin tar sig in på topp-12 är logiskt. Whiskyn är med sina 16 år betydligt dyrare i inköp, konkurrenterna håller sig kring 10/12 år.

Precis som med blended-toppen dricker svensken med plånboken. Klassikern Glen Grant är bara 5 år och dessutom en lätting. En charmant whisky som förmodligen ändå dricks just med priset i åtanke, blott 289 kr jämfört med de närmaste konkurrenternas 350-400 kr. Italienarnas varma klimat förklarar lusten till lättdrucken
Svenskarna mot världen – vem har bäst smak?
För att få en bild av smakprefenser här hemma och utomlands anordnade vi ett matchspel mellan respektive toppsäljare i Sverige och internationellt. Henrik Aflodal testade blint i flighter om fyra sorter där ordningen var slumpmässig. Sedan rangordnades whiskyn inbördes. Endera sidan avgick med segern. Självklart poängsattes varje sort individuellt också för att mäta prestationsnivån.
Huvudfrågan var om svenska folket dricker bättre whisky än utlänningarna? Vi är ju en mogen maltwhiskymarknad. Men precis som med blended-toppen domineras så klart köpandet av vanligt whiskyfolk som inte är så insatta i maltwhiskyfloran. Helt klart är i alla fall att kampen om ”elitwhiskyn” singelmalt är hård. Häng med på ett par intressanta ronder där det böljar fram och tillbaka. Internationella toppen rycker i början men svenskarna kommer igen längre ner i topplistan…
• I första matchen mellan toppsäljarna vann respektive listettor, världsettan Glenfiddich (1a) och Sverige-ettan Glen Grant (2a). Kampen om andraplatsen var hård där ”nye” Dufftown-virren (3e) förlorade med en poäng bara, världstvåan The Glenlivet (4e) var ohjälpligt akterseglad. Att världens mest populära maltwhisky Glenfiddich avgår med segern kan säkert provocera en del maltpuritaner men whiskyn var chockerande uttrycksfull och stod verkligen ut i sammanhanget. Fast i provningen i stort fanns självklart det som var bättre.
• Rökaren Laphroaig som är tvåa i Sverige lyftes ur till ett särskilt rökheat mot slutet av provningen.
Andra matchen handlade om plats 3-5 på respektive topplistor. Här tog utlands-whiskyn en knapp seger. Världsfyran Glenmorangie (1a) var snäppet bättre än skrällen anCnoc (2a). Svenske parkamraten Loch Lomond (4e) var å sin sida usel. anCnoc dricks uppenbarligen på smak medan den senare är en prisfråga. Kändisen The Macallan (3e) var blekare än vanligt.
• Nästa match tog svenskarna hem. Kampen stod mellan Aberfeldy (1a) från svensktoppen och japanske supersäljaren Yamazaki (2a) som mycket överraskande utmanades av blandmalten Black Ribbon (3e). Det mest kända destilleriet Aberlour (4e) var rejält efter med en snällgod men diffus tappning. Vin&Sprits gamla jättesäljare Black Ribbon är en mullig maltwhisky med bred palett som faktiskt tog experten med storm.
• Ju längre ner man kommer i försäljningslistan borde väl de kräsna svenskarnas välja allt bättre whisky? Så enkelt är det inte, fjärde flighten är det internationell fördel. Aflodal hyllar Highland Parks (1a) rökfragment som lyfter sherryfrukten några snäpp. Men svenskframgångarna solkas av en småtrist Pulteney (4e). Cardhu (2a) ör en klockren singelmalt I ’malty style’ som är lika bra som HP. Balvenies (3e) sherrydrama är lite väl tamt och Aflodal gör tummen ner.
• Sista flighten serverade rökwhisky där Laphroaig (1a) här hemma nästan har en monopolställning. Aflodal ramlade så när av stolen när han konfronterades med en Islay-whisky i gammal god 1990-talsstil, hans entusiastiska utrop att det luktade nydragen dynga kan verka provocerande men är given i dessa sammanhang! Bowmore (2a) förvirrade eftersom den kändes som en gammaldags Laphroaig med all sin burkiga rökkraft. Och Talisker (3e) utan sin patenterade pepprighet var alltför tam för att imponera.
Sammanfattningsvis avgår den internationella topplistan med en knapp seger. Precis som med blended whisky märks det att de stora singelmaltmärkena har större resurser att lägga på sina produkter. Trots mer intressanta smartare produktval här i Sverige dras helheten ner av uppenbara ”misstag” som Loch Lomond och Pulteney, och i viss mån blandmalten Black Ribbon. Om vi å andra sidan räknar ut snittpoängen hamnar båda sidor på 87 poäng, dött lopp. Och det är en mer rättvisande bild av situationen. Här i Sverige blandas insatta konsumenter med mer elitistisk smak och vanligt folk med lägre smakkrav som tittar på prislappen. Globalt bestämmer reklamen vad folk dricker, kvaliteten är mer jämn utan bottennapp.
 
whisky, vi nordbor borde istället vilja ha mer eldiga varor. Kanske är det därför rökmonstret Laphroaig är tvåa? Nja, kulten kring laffan är så utbredd i landet att jag räknar med att de över 100 000 flaskor som köps per år hamnar hos hyfsat medvetna konsumenter som vet vad de får. Blickar vi bakåt sex år är det faktiskt bara dessa singelmalter som vuxit. Laphroaig har svällt med 15% sedan 2007. Glen Grant har sedan 2003 stadigt omsatt dryga 6000 lådor här i Sverige så dagens nära 8500 lådor innebär en ökning på imponerande 40%! Vin&Sprits gamle trotjänare Black Ribbon, blandmalten som svensken drack över 160 000 flaskor av 1998 var för sex år sedan fortfarande ohotad etta. 2013 har den tappat 60% av sin försäljning och ligger bara sjua på svensktoppen. Speyside Distillery säljer fortfarande sin premiärwhisky från 1994 kallad Drumguish, en non-age-whisky som backat från 6200 lådor till 2460 och plats 20. Vi har visserligen fått en annan billig och betydligt sämre whisky från Loch Lomond men annars är maltwhiskytoppen varierad och mer spännande än förr. Nykomlingar som Singleton of Dufftown och anCnoc från Knockdhu samt Aberfeldy är alla förträffliga tillskott. Svenskfavoriter som Glenfiddich, Glenmorangie, Pulteney, Speyburn, Highland Park har å sin sida backat rejält. Endast Bowmore ligger stabilt på dryga 4000 lådor. Trots att Islay-malten tappat några hundra lådor har man hoppat från 11e till 7e plats. Det som hänt här i Sverige är att konkurrensen hårdnat, kampen om marknadsandelar är skoningslös. Svensken dricker med urskillning, valet är personligt och långt ifrån vanemässigt. De senaste sex åren har volymen ökat med 17%, förra året köpte vi 1,2 miljoner liter maltwhisky på Systembolaget. Topp-12 liknar världslistan med mest 10/12-åringar. Vi har röken gemensamt med Laphroaig och Bowmore, och vi har klassikerna Glenfiddich, Glen Grant, Glenmorangie. Lite skämmigt är kanske att bjässarna The Glenlivet och The Macallan inte ens är topp 20 i Sverige. Men viktigt är att vårt breddrickande präglas av kvalitet numera. Svensktoppen står sig mycket väl i prestanda mot internationell smak. Precis som med bästsäljarna inom blended handlar det om resurser. De stora varumärkena har mer muskler bakom sina produkter, i en sådan smakdriven kategori som maltwhisky kan man inte vara lat och försiktig, svansföringen är hög. Prisbilden på internationella toppen rör sig också mellan 400-500 kr. Med en hundring mer per flaska får du bättre dricka i glaset, självklart. Därför är det så häftigt att svenskarnas favoriter ändå står upp så bra mot kändisarna. Bra drucket svenska whiskyfolk!
 
Försäljning maltwhisky globalt
Tusentals 9-literslådor 2013
1. Glenfiddich 12 år 40%
2. The Glenlivet 12 år 40%
3. The Macallan 12 år Fine Oak 40%
4. Glenmorangie 10 år
5. Glen Grant The Major's Reserve 40%
6. Aberlour 10 år 40%
7. Yamazaki 12 år 43%
8. Balvenie 12 år Doublewood 40%
9. Laphroaig 10 år 40%
10. Cardhu 12 år 40%
11. Bowmore 12 år 40%
12. Talisker 10 år 45,8%
 

1 034
976
780
455
265
257
238
229
218
184
168
167
Försäljning Systembolaget
9-literslådor 2013
1. Glen Grant The Major's Reserve 40%
2. Laphroaig 10 år 40%
3. Singleton of Dufftown 12 år 40%
4. anCnoc 12 år 40%
5. Loch Lomond 40%
6. Glenfiddich 12 år 40%
7. Black Ribbon 10 år 40%
8. Aberfeldy 12 y 40%
9. Bowmore 12 år 40%
10. Highland Park 12 år 40%
11. Old Pulteney 12y 40%
12. Glenmorangie 10 år 40%
 

18 468
6 788
4 832
4 792
4 531
4 350
4 108
4 091
4 016
3 935
3 423
3 317
Källa: International Wine & Spirit Research samt SystembolagetAflodal tycker till om maltwhiskytoppen i Sverige och globalt!


 
Publicerad: 11/27/2014
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com