Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 
  

 
Whiskyspot testar sherryfatslagrad maltSå mycket godare med Oloroso sherry!

Sherry-whisky är det godaste man kan få. Men är den tillräckligt avancerad? Whiskyspots Henrik Aflodal tjusas av duktiga sherry-tappningar. Best in Show är Tobermory 15 år, Springbank 12 år och Bowmore Laimrig 15 år.

SHERRYFATSLAGRAD maltwhisky är godast. Jag är den förste att erkänna att oloroso-fat tillför en oöverträffad dimension till whisky. Efter alla dessa år som whiskyexpert delar jag generellt ut högre poäng till sherry-pavor. Å andra sidan är mina SOLITÄRER, alltså mina absolut största upplevelser funna i vanlig ek. Kritiken som jag i alla sammanhang älskar att framföra är att sherryvinet ofta förvandlas till ett kladdigt filter som inte bara döljer skavanker hos spriten utan också beslöjar finmaskig komplexitet. Men vill man nå lite längre som whiskymakare oavsett hur begåvat ens destillat är är sherry-trä alltid en trygg investering. Den tiofaldiga merkostnaden för en sherry butt jämfört med en bourbon barrel betyder mindre i den upptrissade prisspiral singelmalten befinner sig i. Särskilt lurad kan man känna sig när det handlar om så kallad ’wood finish’-produkter som vistats några månader upp till ett år på sherryfat. Somliga renläriga destillatörer vägrar befatta sig med dylikt utan kräver att whiskyn ska vara fullagrad på en fattyp varpå man blandar sherry- och bourbonfat för att åstadkomma en bra balans av smaker. Resultatet blir hur som helst oftast övervikt för sherrykaraktären vilket ska trigga försäljningen av produkten eftersom godhetsfaktorn höjs.

Varför vi gillar whisky- och sherry-äktenskapet är svårare att förklara. Sherry-fat är det ursprungliga lagringskärlet för whisky. Härtappad sherry (och annat starkvin) anlände till Londons hamn Bristol där de tömda faten togs om hand av irländska och skotska whiskymakare. Bruket är som det mesta här i världen inte alls planerat eller uttänkt utan hände bara ’by accident’. Starkvinsfat råkade passa alldeles förträffligt ihop med ’uisge beatha’. Men inga andra starkviner eller spritsorter (som rom) ger lika god effekt som just oloroso sherry. Visst blir whiskyn sötare men också syrligare och i bästa fall mer komplex. I de allra bästa utgåvorna ”försvinner” sherryn liksom tillbaka in i whiskyn och integreras i helheten som en mer exotisk sida av fatpaletten. I testet ska du särskilt kolla in Kilkerran, Springbank eller Bowmore där sherry-tonerna på olika sätt inkorporeras. Oloroso-juckande motsatser är förstås klassikern a’Bunadh, nya Nàdurra Oloroso och Kavalan Soloist. Eller den sherrysvulstiga topptrion Tobermory-Glendronach-Benriach samt Glenmorangie Lasanta och The Macallan 12 år.

I Whiskyspots test ville vi ha tydlig sherry-profil på tappningarna med fokus på oloroso-fat. Man ska märka att det är sherry i glaset. Nästa aspekt är originalitet, har utgåvan en egen röst, en berättelse. Här kommer destillatet fram, kan spritkaraktären tränga igenom allt starkvin och ge utgåvan personlighet. Tredje faktorn är naturligtvis om det smakar gott. En utgåva kan ju vara intressant och unik och mycket krävande men inte lika god som en enklare whisky och ändå få höga poäng.
Whiskyspot har dammsugit den svenska marknaden på maltwhiskyutgåvor med påtaglig sherry-karaktär och hyfsat stor spridning. Urvalet uppvisar en blandning av 100% oloroso-lagrad whisky eller en mix av sherry och bourbonfat alternativt ’wood finish’ där produkten slutlagrats på sherrytunnor. Vi skiljer på starkvarorna (cask strength) och whisky med normal styrka, och så tilldelades rökarna en egen kategori. Best-in-Show bland 40-46% med 92 poäng är något överraskande Tobermory 15 år som fullständigt välter mig. Isle of Mull-malten invaderar sinnena och sherryn formligen väller in från alla håll, ingen kan stå oberörd. Glenmorangies 12-åriga Lasanta tangerar med samma poäng. Firman som etablerade ’wood finish’-metoden har hittat tillbaka till sherry-toppen med en riktig macho-pava som skriker JEREZ i alla riktningar. Kommer i halvflaska vilket gör den mycket prisvärd. I topp ligger också Glendronachs 15-åring, mer sansat balanserad men lika oloroso-pregnant i stilen, en tappning som känns mycket äldre och sofistikerad. Tyvärr slutsåld här hemma, lagret är tömt så nästa chans kommer 2018, men utomlands finns den fortfarande, ut och leta! Från samma bolag kommer Benriach, också oloroso-drypande men på ett mer primitivt och slagkraftigt vis.

Överlägsen cask-utgåva med 94 poäng är Springbanks 12-åring. Jag snuddar vid nirvana med lite vatten i glaset som ökar komplexiteten: ”Sherry-munnen adderar ingefära och muskot och tar på fudge-överrock. Mest spännande är ändå den ljusa björksavstonen som mitt i härligheten blandas med äppeldricka innan mineraler och värme skruvar upp volymen igen. Eftersmaken tillhör rökkornet, lång varierad sherry-böljande med stram ek och bbq-rök, stannar i rökig äppel-flis.”
En annan cask tog hem rök-kategorin. Inte Ardbeg eller Laphroaig utan Bowmore med sin Laimrig, den starka versionen av vanliga 15-åriga Darkest. Förklaringen är att alltför häftig rök ofta står i vägen för glupande sherry-ek. Bowmores mer modesta röksjok gifter sig underskönt med den syltiga sherry-modden.
Intressant är att nykoket Glengyle med namnet Kilkerran är en superwhisky som redan vid 11 års ålder utmanar och klår sina jämnåriga. Och visst imponerar Macallans NonAgeStatement-produkt Sienna (från 12 år och uppåt) som utklassar sherry-arketypen 12-åringen som faktiskt lärde världen vad oloroso-whisky är. Styrkan betyder mycket för smaken, ju starkare desto mer intensiva smaker. Därför är det häftigt att Royal Brackla 12 år 40% kan utmana sin omgivning, whiskyn är dessutom purfärsk, destilleriet lanseras för första gången i modern tid i UK nu i höst.
På tal om NAS så toppar åldersbestämd whisky alla kategorier. Värt att nämna är resultaten i rök- och cask strength-kategorierna. 15-åriga Bowmore kommer före både Laphroaig och Ardbeg som är typiska NAS-produkter där framförallt Uigeadail innehåller yngre fat. Springbanks 12-åriga cask-utgåva levererade större djup än klassikern a’Bunadh och nya oloroso-Nàdurran.
SHERRIED Pot still & Malts (40-46%)

Tobermory 15 år 46,3%
SB-nr 85331 / 989 kr

Aflodal 92

Isle of Mull i de inre hebriderna är känd för den vackra hamnen med de färgglada husfasaderna. Maltfabriken står längst in och är en gråsvart koloss. Destilleriet heter Ledaig men whiskyn lånar stadens namn Tobermory.

Mäktig sherry-pava, nästan ’overwhelming’. Stinker oloroso, läder, kaffe. Tjock mastig sherrykäft där syra levandegör, ett helt kakfat med dadlar och farin bubblar i gommen. Vatten väcker värmen som får smaken att spritta ännu mer. Sherry-fest minsann!
Glendronach 15 år 46% “Revival”
utgått, finns utomlands

Aflodal 92

Tidigare ägaren Allied Distillers gav Glendronach sin markanta sherry-profil. Alltid mörka bränstensfärgade utgåvor från oloroso-fat. När Chivas tog över uppgraderades etiketten i lyxig The Glenlivet-stil. Numera heter ägaren Benriach som fortsätter med sherry-imagen men har höjt styrkan till 46% vilket gör leveransen mer intensiv. 15-åriga Revival är tyvärr borta, försvann på hyllorna i Sverige i somras. Gapet i lagersaldot är 3-årigt, inte förrän till jul 2018 kan den återkomma, suck!

Revival får Aflodal att göra vågen, så här ska oloroso-pavor dras jublar han euforiskt! Vi snackar kärnfull oloroso-arom där svartvinbär stinger – frisk och fräsch. Sherry-mustig oloroso-mun med runda gammelestrar, känns betydligt äldre än sina 12 år, och fruktjublande sorti. Vatten ökar bara komplexiteten!
Glenmorangie 12 år 43% “The Lasanta”
SB-nr 462 / 239 kr (35 cl)

Aflodal 92

Northern Highland-destilleriet skapade ’wood finish’-fenomenet i mitten av 1990-talet genom att mot slutet av lagringstiden lägga över sin maltwhisky på starkvinsfat (port, sherry, madeira). Avsikten var att locka kvinnor till hyllorna men det var naturligtvis mestadels gubbarna som nappade på flörten.

Vilken comeback för Glenmorangie som wood finish-gigant, utropar en imponerad Aflodal. Lasanta är en sherry-pava med eget uttryck: Doftar druckna körsbär med espressoglimtar, mäktig oloroso-käft med simmig och knäckig körsbärslikör. Riktig macho-pava i sherry-genren, en sällskapswhisky som briljerar i doft och smak och blir lättare i refrängen.
Kilkerran WIP 7 Sherry Wood 46%
SB-nr 437 / 799 kr

Aflodal 92

Springbank-gänget smällde 2004 upp nya Glengyle på granntomten. Pannorna hittade man i graindestilleriet Invergordons gömmor, fordom använda till mytiska Ben Wyvis maltwhisky (inget märkvärdig). Det här blir bättre, en rätt fyllig sprit matas ut som mognar fortare än Springbank. Whiskyn kan inte ges ut under destillerinamnet som ägs av kollegan Glen Scotia på andra sidan staden (Glengyle är en blend på franska marknaden). Istället får whiskyn heta Kilkerran, efter kyrkogården i närheten.

En av de bästa malterna därute. Bättre än majoriteten trista 10/12-åringar. Glengyles egna ton bryter igenom 11 års sherryfatlagring vilket är imponerande. Doftar ’candy bar’ med äppelmust och sega råttor, eken håller sig i bakgrunden. Komplex smak av honung och viol-tablett, dyker ner i skitig sherry med olje-rökig utgång i äppelkompottig eftersmak med tallskogsflörtar.
Redbreast 12 år 40%
SB-nr 85555 / 400 kr

Aflodal 91

Irländarna modiferade maltwhiskytraditionen redan på 1700-talet genom att delvis upphöra med att mälta kornet. Irish Distillers blandar omältat korn med kornmalt i lika delar och kör dessutom tre gånger i panna. Pot still-whiskey är alltså en form av maltwhisky och är basen i blends som Jameson. Det var firman Gilbeys styrelseordförande som 1912 myntade namnet Redbreast för deras 12-åriga whisky ’Castle JJ Liqueur’. Karln var givetvis fågelfantast – Redbreast är Rödhake på svenska.

GGjuten pot still-whiskey. Sött kryddig doft, honungssmak med smekande nektar och lite mörk sherry. Eftersmaken räddas av tyngre chokladek och krydda från destillatet. En klassisk Redbreast, äntligen! skanderar Irish-vännen Aflodal.
The Macallan Sienna 43%
SB-nr 10153 / 751 kr

Aflodal 90

1824-serien är Macallans svar på destilleriets ambitioner att bli världens största vilket resulterat i att man sålt slut på 10/12-årig maltwhisky. Non Age Statement (NAS) är de stora bolagens svar på rådande fatkris. Sienna är en av de finare varianterna, en mix av 12-14 år och 20-22 år. Bara 1st fill sherry butts nyttjas från både amerikansk och europeisk ek.

Aflodal går igång på det här. Han ratar aromen men prisar munnen: God stegrande smak begynnande marmeladig, vagt bitig citrus med sherry-exit a la Amaretto och fenoldekorerat värmelyft.
Benriach 12 år sherry wood 46%
SB-nr 481 / 479 kr

Aflodal 89

Benriach-gänget älskar att leka med främmande fat. Ofta blir det bra, destillatet har kraft och vågar ta ton vilket kan behövas när man ska vistas dussinet år på sherryfat av oloroso- och Pedro Ximenéz-typ.

Ingen lek här inte. Benriachs rökdraperade sherry-utgåva må se inbjudande ut men innanmätet lattjar runt med riktig rök. Aflodal blir glatt överraskad av en bättre strukturerad version än 2013 års premiär som var smått finklig. Farin och sherry i käften som ramlar ner i kaffe- och röksvärta mot slutet. Tutti frutti i närapå medicinal finish. Lite vatten får virren att safta på men samtidigt alstra gödsel-rök i avslutet. Rätt så primitiv men god med all sin sötma, bråkiga ek och elaka sötröka.
Glengoyne 15 år 43%
SB-nr 85636 / 551 kr

Aflodal 89

Glengoyne brukar skryta om sin rena klara maltighet men sant är att whiskyn mestadels lagras på sherryfat, fast ofta återanvänd refill. I denna 15-åring möts den färska frukten sprungen ur vanlig ek och den söta mastiga sherryveden på ett utsökt vis.

Glengoyne chockar Aflodal, maken till sherry-dram! Experten är lagom lycklig: En bländande vardagswhisky som fått ett näsjobb sedan premiären 2012, kolan är borta, nu tuggummifräsch oloroso-snok. Översvallande malt- och sherry-mun med fruktkompott. Lättsam lång vitvinsöt efterklang. Genomkommersiell gångbar whisky, smackar nestorn nöjt.
Royal Brackla 12 år 40%
säljs utomlands, till Sverige 2016

Aflodal 89

Brackla med tillnamnet Royal är kunglig hovleverantör sedan 1830-talet. Whiskyn är lätt i kroppen och har i modernt tid blandats från begagnad ek. Nu har karaktären stöpts om, ägaren Dewar doppar singelmalten i sherryfat för att bygga kropp, mot slutet av lagringstiden töms whiskyn i oloroso- och über-söta Pedro Ximenéz-tunnor.

Aflodal imponeras av en elegant balanserad singelmalt med stor integritet. Mullig sherry-doft med Stilton-vibbar. Fet fruktkake-smak med nektar, halvvägs läder och kliande värme. Gräsig sherry-sorti liksom äppelskruttig. En rund välkomnande whisky med särskiljande personlighet.
Mortlach 15 år 43%
SB-nr 80448 / 939 kr

Aflodal 88

Gordon & MacPhail är en av Skottlands ursprungliga ’independent bottlers’. De har ’longstanding filling contracts’ med alla okända Speyside-destillerier som vanligtvis arbetar för blended Scotch. Mortlach är viktig kugge i Diageos blending-palett. I långliga tider har G&M givit ut whiskyn på licens med sin ursprungliga etikett i serien ’Distillery Label’. Intressant är att firman 2008 lät buteljera världens äldsta whisky härifrån, en 70-åring gjord 1938. Väsentligt är också att Diageo själva nysatsar på Mortlach som singelmalt med en rad dyrköpta utgåvor i 50 cl-flaskor.

Aflodal minns saligt insomnade oloroso-tappningen från ägaren Diageo men tycker att det här är minst lika bra, fast inte så sherry-tungt. Honung och sherry i munnen men gröna druvor som flyter ovanpå och balanserar.
Aberlour 16 år 40%
SB-nr 85584 / 569 kr

Aflodal 88

Aberlour har långt track-record som singelmalt och exporterade sin whisky till staterna redan på 1980-talet under namnet Aberlour-Glenlivet. Den här 16-åringen kallar sig Double Cask vilket betyder att whisky på refill-fat flyttats till oloroso sherry-fat mot slutet av lagringstiden.

Aflodal gillar nosen som är avancerad med drag av cask-versionen a’Bunadh – oloroso-style åt hallon-hållet. Men så fastnar flaskan halvvägs in i munnen, sherryfaten orkar inte brodera ut temat, otydlig segbeska i eftersmaken.
Glenrothes 2004 10 år 46%
SB-nr 85172 / 979 kr

Aflodal 87

Glenrothes är i första hand en blending-malt kopplad till J&B Rare och Famous Grouse. Men man har parallellt givit ut sin whisky som årgångsmalt. Här en utgåva från oberoende buteljeraren Douglas MacGibbon, utgiven i serien Provenance.

En tappning som rullar på i fin sherry-stil: Doften är överdrivet oloroso-runkande och smaken tar på torkad aprikos och får en märklig ”sophinkskänsla”. Det häftiga är att sherryn blir så syrlig, man kan undra var eken tog vägen?
Tullibardine 500 Sherry Finish 43%
SB-nr 85023 / 592 kr

Aflodal 87

Köpcenter-destilleriet på motorvägen upp mot högländerna. Inget särskilt kvalitetsrykte men läget attraherar förstås kunder. Den här whiskyn har tillbringat sista året på sherryfat som rymmer ungefär 500 liter. Ej åldersbestämd utgåva.

Inte många år i den här, klagar Aflodal. Grönsaksdoft med gräs, aldehyder i munnen som blir sötsockrig när sherryn visar sig, blir tvär i svansen med skalbeska.
The Macallan 12 år 40%
SB-nr 478 / 499 kr

Aflodal 83

12-åringen är världens mest klassiska sherry-pava. Ihop med 10-åringen som såldes hemma i UK var detta Macallans flaggskepp som lärde oss alla hur oloroso-sherry verkligen smakar när whiskyn la sig till rätta i eftersmaken. Men i augusti 2004 sprack sherry-bubblan, Fine Oak lanserades som komplement, en mix av sherryfat och vanlig ek. Och 2015 gapar de viktiga årgångarna tomma och ej åldersbestämd NAS-whisky avlöser.

Aflodal nickar igenkännande, han har varit här förut. Rik oloroso-doft med kanderad mandel. Smaken kommer dock inte igång, den är sträv och tunn och hackar på äppelskal. Eftersmaken är också kartigt stram men saftig och planar till slut ut i oloroso.
Aberlour 12 år 40%
SB-nr 529 / 367 k

Aflodal 83

Aberlour ligger i hjärtat av Speyside och gillar att umgås med sherry men balanserar alltid upp sina utgåvor med vanlig ek. Storsäljaren är 10 år men här i Sverige får vi de äldre varianterna ’Double Cask’ vilket indikerar just att whiskyn tas ur två fattyper.

I huvudet på Aflodal rumlar en enkelt uppbyggd sherry-tomte runt. Lättsam sherry-nos med fruktte-sting, okomplicerad sherryfyllig mun och avslutet nedbäddat i chokladkaka. Pratwhisky i glada vänner lag, intet mer.
Tomatin 12 år 46%
SB-nr 431 / 379 k

Aflodal 81

Högplatå-fabriken Tomatin var en gång världens största malt-destilleri. Japan-ägt i alla år och använd i asiatiska blends har man på senare år börjat satsa på singelmalt. 12-åringen läggs över på 1st fill oloroso sherryfat det sista året.

Tomatins 12-åring är en knepig whisky, lite obekväm i stilen. Aflodal tycker ändå att den ryckt upp sig ordentligt jämfört med den skakiga resan 2009. Konstig ungkola-näsa som räddas av sherry i form av jordgubbsmarmelad. Sherry-munnen omkullkastas av lakrits och bröstkaramell som till och med får fenol-klang i refrängen. Nestorn undrar om inte Tomatin-gänget borde vänta 2-3 år innan man tar ut whiskyn ur sherryfaten.
Edradour Caledonia 12 år 46%
SB-nr 86868 / 644 kr

Aflodal 71

Edradour är ett av Skottlands minsta destillerier, numera ägt av ’independent bottler’ Signatory.

Whiskyspot kör alltid blindprovning för att låta whiskyn tala obehindrad av förutfattade meningar. När Edradours sherry-version kommer ut tappar herr Aflodal humöret helt. Den rika oloroso-aromen är det inget fel på men smakens sötsliskiga kaffeton ihop med illavarslande parfym-ton förstör provningen. Edradours småskaliga tillverkningsprocess alstrar parfym som mer känns som en defekt än en tillgång. Vanliga 10-åringen är oftast odrickbar. Sherryfaten brukar kunna dölja debaclet men inte i den här versionen. Tappningen repareras delvis av värmen. Aflodal provar att vattna och då åker Caledonia i diket helt och hållet.

Cask Strength SHERRIED Malts
 
Springbank 12 år 53,6%
SB-nr 20201 / 799 kr

Aflodal 94

Springbank är familjedestilleriet i Campbeltown som fortfarande är kvar hos grundarna. Whiskyn destilleras 2,5 gånger i tre pannor enligt ett komplicerat upplägg, dessutom används rökmalt. Henrik Aflodal hävdar bestämt att whiskyn kommer ut bäst ur vanliga bourbonfat. Men chefen Frank McHardy har en faiblesse för starkvinsfat. Och 2010 kom en 12-årig cask-version med sherryprofil. Årets utgåva är den sjätte i ordningen och blandas på sju delar 1st fill oloroso och tre delar bourbon barrels.

Helt otrolig sherry-cask! ropar Aflodal och kapitulerar förbehållslöst. Nestorn mumlar tacksamt: Frank McHardy har fått ihop sin vision. Springbanks nerv går rakt igenom sherry-pålägget, dessutom uppfriskande rökriv i efterspelet – dysfunktionellt äktenskap som klickar fulländat!
Aberlour a'bunadh 60,7% batch nr 50
SB-nr 445 / 639 kr

Aflodal 91

Ingen av de stora säljer sin whisky direkt från faten. När medelstora Aberlour kom med sin sherry-cask a’Bunadh blev alla förvånade. När pann-huset skulle göras om 1998 hittade man en tidskapsel inmurad i väggen. Däri låg en tidning från 1898 och en flaska Aberlour. Både innehåll och flaskform replikerades och vi fick denna sherry-dräpare i satt flaska hämtad ur 1st fill oloroso sherry butts från 8-12 år. En NAS-tappning enligt det gamla mantrat där man fri från ålderreglementet kan skapa bästa möjliga whisky utifrån smakprofil. ”Bunnan” är fortfarande den tyngsta sherry-casken därute. Namnet är förresten gäliska och betyder ’ursprunglig’.

Aflodal som vuxit upp med a’Bunadh känner sig trygg med klassikern men upptäcker att batch nr 50 är svårnavigerad. Rik tung sherry-mun vid fatstyrka med spännande eksvärta i sin oloroso-finish. Blir längre och mer avancerad vattnad, allra bäst dubbelvattnad, en rik och driven sherry-käft, färsk frukt går på med fruktkaka på djupet och mineraler som stramar upp, het chili retar. Kittlande ek i lång oloroso-driven final. Stanna här denna gång, mer vatten tunnar ut och får whiskyn att krascha.
The Glenlivet Nàdurra Oloroso 60,7%
SB-nr 85625 / 499 kr

Aflodal 91

The Glenlivet har just passerat Glenfiddich och är världens största singelmalt. Framgången har sitt pris. 12-åringen har fått abdikera och ersätts av unga NAS-utgåvan Founder’s Reserve. 16-åriga cask-versionen Nàdurra (gäliska för ’naturlig’) har svårt att leverera. Nu tappar ”durran” sin åldersbeteckning och skjuts ut i tre varianter. Normala 1st fill bourbon (som ej kommer till Sverige), denna oloroso-version och faktiskt också en rökig kallad ’peated’ (som kommer i aug 2016).

Aflodal spänner ögonen i glaset och undrar hur det här ska gå, vanliga Nàdurran från 1st fill bourbon är ju en så fantastisk whisky med sin klara citruston och ett virrvarr av energiska kryddor. Självklart drunknar destillerikaraktären i all sherry. Käften är vid 60,7 storslaget sherry-onanerande och hetväggad. Trippelvattning krävs för att få pli på monstret: Långvarig böljande sherry-matta, komplex med uppbygglig syra och avvägd sötma/beska. Balanserad eftersmak av demerara-socker och oloroso, värmen märks knappt längre. Här är plötsligt whiskyn avancerad och low key. Frågan är vem som hittar det här läget? Experten antyder slutligen att Nàdurran är i yngsta laget vilket förklarar de strukturella bristerna.
Kavalan Solist 58,6% sherry cask
SB-nr 85319, 1299 kr

Aflodal 88

Kavalan är en maltwhisky gjord i norra änden av Taiwan. Skotskdesignad publikmagnet som årligen räknar in miljonen besökare! Världens mest besökta destileri – fyra gånger fler än Jack Daniel No 1 Distillery i Lynchburg, Tennessee. Ett destillat packat med estrar likt den japanska traditionen. Klimatet äter upp alkoholen, under lagringsprocessen dunstar upp till 15% av innehållet i faten årligen, skottarna dras med 2%-iga förluster. Kavalan blir sällan äldre än 3 år. Ändå är det en fenomenal whisky.

Inte förvånande drunknar whiskyn i sherry, den korta lagringstiden lakar ur övermåttan starkvin. Aflodal gillar bourbonfat-versionerna bättre som poängmässigt drar en bit över 90-strecket. I sherryträ får whiskyn en härligt äcklig doft, mitt i sherry-horeriet stinker det av asiatisk fisksås! Käften är ûber-oloroso med mörk muscovadosockrig exit och kaffe/portello/oloroso-finish. Med vatten blaskas smakerna bort. Men dubbelvattnad är whiskyn back-in-business. Fisksåsen är som bortblåst och ett kryddembargo restaurerar sherrygommen. En antingen-eller-malt som återuppfinner sherrykategorin. Är du sherry-freak är detta en frisk fläkt att njuta av.
Inchgower Sherry Cask 1995 19 år 54.8%
SB-nr 85877 / 1298 kr

Aflodal 85

Inchgower är ett spännande destilleri i Diageo-familjen som sällan ges ut. Ägarens egen Flora & fauna-buteljering visar på ett innehållsrikt destillat. Den här 19-åringen med rubriken The First Editions ges ut av Edition Spirits. 301 flaskor har hämtats ur en sherry butt.

Men det luktar ju rom! utbrister Aflodal. Vattnad bryts romdoften upp i arrak, marmelad och syltlök. Det smakar sockrig rom som växer med gammelestrar och kryddor in i eterisk sherry-finish med gammal ekkänsla i botten. .
Tamdhu Batch Strength 58,8%
SB-nr 11010 / 679 kr

Aflodal 83

Sedan Ian Macleod med Glengoyne i familjen tog över Tamdhu har man arbetat om whiskyn. 10-åringen som kom i maj 2013 är märkligt avskalad och ren i stilen, den gamla sherrytraditionen har reducerats till florsocker. Cask-versionen här är under 10 år och frejdigt ungdomlig till stilen.

Ett verkligt energiknippe, konstaterar Aflodal smått chockerad, men kryddigheten står i vägen för whiskysmakerna. Dessutom diffust suddig sötma utan särskiljande sherryreferenser.
Glenfarclas 105° 60%
SB-nr 80221 / 659 kr

Aflodal 82

Familjen Grant på Speyside är en de sista genuina whiskysläkterna i Skottland, familjen behåller greppet om sitt 1800-talsdestilleri. 105 proof är braschens första ’cask strength’-utgåva utgiven 1968. Flaskan var från början en julklappsidé där familjen lät buteljera en sherry-hogshead till kunder och vänner. Dagens utgåva är en 10-årig whisky lagrad till sju delar på sherryfat och 3 delar på 1st fill bourbon barrels. Enligt det gamla brittiska proof-systemet översätts 105 proof till 60%.

Skjutjärns-casken med de ostyriga sherry-faten är utdaterat omsprungen av sina gelikar. Brötig doft vid 60%. Aflodal gillar ändå den säregna lagerbladstonen i eftersmaken rejält nedvattnad, bland all sherry och värme. Nosen blir också fräschare ner mot 44% där sherryn får en friskare körsbärsnyans. Smaken börjar dock murrig med sockerlag och besvärande mocca stör en smula innan allt svänger över i godare sherry samtidigt som värmepåslaget är under kontroll.

Smoky & SHERRIED
 
Bowmore Laimrig 15 år Sherry Fin 53,7%
SB-nr 477 / 649 kr

Aflodal 91

Laimrig uppfanns för den svenska publiken 2009. Marknaden tyckte inte det var konstigt att köpa whisky vid fatstyrka, ännu bättre om den dessutom var rökig. Samma recept som till 43%-iga Darkest. 12-årig whisky från vanlig ek flyttas över till 1st fill oloroso för ytterligare 3 års lagring. Detta är tredje årgången buteljerad i januri 2012. Totalt 18 000 flaskor vilket förklarar varför det fortfarande finns ett ’stash’ här i Sverige.

Ojoj, susar Aflodal förnöjt. Experten är särskilt förtjust i denna svensk-designade sherryrök, suverän i sitt utförande. En cask-tappning där smaken växer för varje vattendroppe. Mest rök enkelvattnad då torvrök lirar inspirerat ovanpå god sherrybotten. En ’Darkest de luxe’ vars like man alltmer sällan träffar på i en tid då lagren i Skottland är hårt ansträngda. Passa på och köp, utgåvan finns bara kvar här i Sverige.
Laphroaig Triple Wood 48%
SB-nr 85522 / 539 kr

Aflodal 91

'Laffan’ är jättepopulär i Sverige. Fan-klubben Friends of Laphroaig domineras lustig nog av svenskar. Laphroaig är också den Islay-whisky som lyckas hålla kvaliteten uppe när efterfrågan på rökwhisky är som mest hetsk historiskt sett. Triple Wood är bourbonfatslagrad whisky som flyttas över till 100-liters kvartfat och slutligen får tillbringa en tid på 1st fill sherry butts.

Karaktärsfull skrytig Laphroaig som håller vulgo-stilen, yes! Aflodal gillar den här rökpavan. Långtifrån avancerad eller pretentiös, raka rör. Stor sötvulgär rökarom. Svulstig rökkäft som sväljs av svullen sötma, oljigt feta rökkonvulsioner i eftersläpet.
Bowmore Darkest 15 år 43%
SB-nr 465 / 529 kr

Aflodal 90

Bowmore är Islays medelrökare. Belägen i ”staden” även öns flådigaste destilleri. Darkest är helt enkelt vanliga 12-åringen som fått tillbringa tre extra år på färska sherryfat.

Optimerad sherry-rök. Darkest är en av Aflodals favorit-ileachs. Just förmågan att brodera på sherrytemat utan att rökdimensionen förhäver sig är exempellöst. Destillatets inbyggda hallonsoda förstärks av sherryfaten, tovröken märks först i refrängen, lättsamt och stilfullt. Liten vattendroppe ökar bara komplexiteten i munnen, alldeles strålande!
Ardbeg Uigeadail 54,2%
SB-nr 10407 / 699 kr

Aflodal 90

Islay-ikonens klassiska cask-version har ett hjärta av sherry-ek vilket visat sig vara klokt. Nykoket efter uppstarten 1998 saknar originalets rika estrighet. Sötman i dagens destillat är mer enkelspårigt. Att då addera sherry-fat återskapar Ardbegs rika fruktighet. Smart. Uigeadail är en av tjärnarna varifrån destilleriet tar sitt vatten. Tappningen är den mest pålitliga i utbudet, ”oggen” levererar alltid.

Testets mesta rökwhisky sprider osäkerhet. Tappningen är stökig och Aflodal vill gärna vattna ner till 43-44% där whiskyn blir alldeles lysande. Lång komplex sherry-mun där torvrök, tjära, jod vävs in, lyfter med körsbär och russin plus stimorol-ek samt drabbas av en reslig kryddanstormning mot slutet. Lång efterklang, en sammanvävd rökmatta med slingrande sherrytoner inklusive mineraler och kryddsprak.
 
Alla recensioner finns på www.aflodal.com

 
Publicerad: 12/8/2016
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com