Kalendariet Whiskytips Butiken Klubbguiden
 

Bli Whiskyspot-medlem och få vårt nyhetsbrev om whisky.
» Registrera dig
» Ändra uppgifter

Det finns inga nyheter!

 
  

 


                             

Kan en whisky bli godare än den är? Craft Pairing är det nya sättet att njuta. Att låta en välvald öl lyfta en god whisky till nya höjder. Aromerna omfördelas och kommer ut på ett nytt sätt. Henrik Aflodal har utvecklat en rik katalog av matchningar och gör en spaning på Craft Pairing som nästa dryckestrend. I framtiden kommer vi att söka nya kickar i brytningspunkten mellan elitwhisky och hantverksöl.

ATT JAGA NER ölen med en whisky-chaser är en etablerad brittisk tradition. Vi svenskar kan nog på sin höjd tänka oss att skrämma slag på julölen med en snaps. Men att dricka whisky till öl är helt enkelt en förträfflig sysselsättning. Dryckerna speglar varandra. Basen är oftast kornmalt hos båda – whisky är ju inget annat än destillerat lagrat öl. Med andra ord är malt-dryckerna som gjorda för varandra. Whisky & Bourbon har dykt ner i floran av svenska hantverksbryggerier och matchat utvald öl mot whisk(e)y av olika slag. Ungefär varannan kombo funkar hyfsat, var fjärde är bra och var tionde rockar fett. Faktum är att parterna påverkar varandra, beroende på vilken whisky man dricker förändras smaken hos ölen och vice versa. Svängningarna är rätt rejäla ibland. Viktigt är att duon kan samarbeta, det får inte bli en fajt på liv och död. Häftigast är när ölen gör whiskyn mer avancerad och komplex, eller när destillatet breddar och ger ölen större kropp. Lika fascinerande är det när ölen tycks stå opåverkad av den intensiva whiskysmaken eller när ölen lyckas färga starkvaran trots skillnaden i styrka. Den gemensamma nämnaren är sötma. All whisky byggs av söta estrar, öl är torrare men där finns ändå en smygande restsötma som svetsar samman smakerna. När kornet mältas och sedan mäskas dras sockret fram, jästen konsumerar majoriteten sockerarter för att producera alkohol. I whiskypannan kokas estrarna tillbaka in i spriten och eken fyller på med ännu mer sötma under lagringen. Dessa söta broar överbryggar de på pappret vitt skilda dryckerna. Och så får man inte ha för bråttom. Den som stressar och nästan blandar vätskorna i munnen blir olycklig. Man ska hinna andas emellan sipparna och låta aromerna landa i gommen. Precis som alltid när du provar whisky räcker det med en minimal sipp, en hel slurk alkohol knäcker smaklökarna. Av ölen kan man ta en liten klunk men inte så mycket att munhålan dränks. Tänk på tempot så du hinner med att avkoda skeendet och få tid att verkligen njuta av kombinationerna.

Ett par smak-regler har utkristalliserats till följd av våra experiment. Ljust gillar ljust och mörkt kilar stadigt med mörkt. Ljusa lageröl väljer gärna fruktig Speyside-whisky från vardaglig ek. Sherryfatslagrad funkar ofta bättre ihop med ale och IPA-öl. Givetvis med viktiga undantag. Faktiskt är det så att en amerikansk bourbon som Four Roses är bäst i grenen. I staterna hävdar man självsäkert att ölens bäste vän (chasern) är en bourbon whiskey. I en provning nyligen kunde jag pedagogiskt visa Four Roses europeiske ’brand ambassador’ att det omvända gäller, att en välvald svensk ale kan lyfta den amerikanska whiskeyn till nya höjder! Öldrickare som jag testat kombinationerna på har fallit pladask. Folk som har svårt för whisk(e)y har omvänts. Med en klunk av den rätta ölen före blir whiskysmaken annorlunda och aha-upplevelsen knockar skeptikern med full kraft. Man får med kärleksfullt våld hindra den lycklige att sno med sig flaskan hem!
Att kombinera smaker och frammana effekten 1+1=3 är nästa generation av njutning. När drycken i sig inte är tillräcklig utvecklar livsnjutaren själv smakerna genom att addera en katalysator för att trigga det bästa hos favorit-flaskan. Lysande kombos som upplevs som trolleri. För hur förklarar man att smaken hos en whisky förnyas när man byter öl? Det är arom-balansen som ruskas om samtidigt som ölen färgar av sig och tillför nya element. Craft Pairing kan bli nästa trend. I alla fall om craftpairing.se får inflytande. Sajten som ska fyllas med liv senare i höst presenterar matchningar av svensk hantverksöl och kvalitetswhisky. Inför varje helg serveras en ny spännande kombination. Ambitionen är också att leta efter Craft Pairing Ambassadors som vill samla kompisgänget och utforska olika kombinationer. Trendsättare som vill missionera om ett förhöjt sätt att njuta av goda maltdrycker! Man kan ladda ner provningspaket i form av matchningsflätor. En ölsort testas mot två whiskies varav den senaste whiskyn åtföljs av en ny öl och så går man parvis vidare. En form av stafett som i blixtbelysning låter provningsdeltagarna uppleva hur whiskyn förändras beroende på öl och tvärtom. Allt som krävs är 3 whiskies och 3 öl. De par som funkar bäst tar man med sig hem. Istället för en drink eller ett glas vin inför middagen vankas favoritkombon av whisky och öl. Du kan redan nu bygga dina egna provningsflätor genom att kombinera Jämtlands och Rådanäs med nio lättfunna whiskeys. Vägleds i urvalet av våra noteringar och dina ögon skall öppnas för en ny (omöjlig) smakvärld! Mitt enda råd är att ta det lugnt och låta smakerna bottna innan du går vidare med nästa dryck. Sannolikt blir du beroende av Four Roses Small Batch bourbon, ifall du fått en slurk av Jämtlands IPA eller Postiljon före. Eller så blir du såld på a’Bunadh ihop med Rådanäs Porter eller varför inte irländska pot still-whiskeyn Redbreast när munnen preppats av Göteborgbryggarens India Pale Ale. Vi ses på nätet, håll koll på craftpairing.se framöver, det finns så många fina hantverksöl att matcha mot god whisky…
 

Whisky som gillar öl
 

Strathisla 12 år 40%
Nr 10445, 359 kr
Doftar blandsaft med karamellstänk. Lockande god!
Lättsam elegant smak, saftig och fruktig, blir torrare mot slutet med en släng körsbär. Saliverande blandsaftig eftersmak.


The Glenlivet Founder’s Reserve 40%
Nr 86916, 399 kr
Stor söt gräddkola-doft med vaniljfudge och skumbanan. Ibland tallskott, på avstånd päronsplittvibbar.
Sötgod honungsmak, choklad-ek ger whiskyn kropp, blommig släng mot slutet. Ren sötaktig efterklang med ryggrad av cederträ.


Longmorn 16 år 48%
Nr 561, 659 kr
Gräsig Fruxo-smak, på avstånd knäcke/mineraler och centralt skarp småcitrus skarp med vaniljpastill.
Savande god smak av citrusmarmelad och exotisk frukt, syran växer ihop med krydda och livlig ekbeska. Citruslikör-finish med savaräng och lite citronsyra.
Funkar ovattnad i kombinationerna.


Aberlour 12 år 40%
Nr 529, 367 kr
Frisk pigg återhållen doft av sherry/körsbärslikör. Mitt i florsocker och frukt-te, runtom tobak/läder.
Fyllig bred sherry-smak med praliner och marsipan, mot slutet parfym/skavad ek. Lång fet eftersmak, fruktkakig med choklad.


Four Roses Small Batch 45%
Nr 439, 329 kr
Mild, rätt så blyg arom för en bourbon. Centralt tobak, nygarvat läder, cederträ; på djupet sockerlag/citruskola.
Komplex varierad smak. Mångbottnad frukt, sött syltig med gélehallon; varvat med aromatisk ek/nytt läder/tobak. Lång aromatisk eftersmak av cigarrlåda där krydda värmer skönt, samtidigt vaniljig/karamellig/marmeladig.
 
Aberlour a’Bunadh 59,6%
Nr 445, 639 kr
Doftar sherry och färsk frukt, liksom tablettask invänt i oloroson, centralt syrlig fruktkompott.
Rik avancerad sherry-smak med färsk frukt, mineraler skapar djup ihop med fyllig fruktkaka, chili retar mot slutet. Lång eftersmak med oloroso sherry-driv och lagom värmeutveckling.
VATTNA dubbla små kaffeskedar.


The Glenlivet Nàdurra 60,7% Oloroso
Nr 85625, 499 kr
Sockrig sherry-odör av druckna körsbär, i kanten hö plus sherry.
Långvarig komplex sherrymatta, böljande syrlig frukt, avvägd sötma/beska. Jämn balanserad eftersmak av demarara-socker och sherry, smygande torkad frukt, värmen märks knappt.
VATTNA dubbla små kaffeskedar.


Jameson Black Barrel 40%
Nr 85222, 379 kr
Rik komplex arom av gräs och honung/maltsuryp plus söta blå druvor. Innanför lemon drops med blockchokladvibbar.
Komplex sammansatt pot still-smak. Honungsmastig fruktkompott möts halvvägs av kryddvirvlar, all sötma mynnar i citruslikör och pralinig mörk choklad. Pirrande torr eterisk eftersmak med gäckande citrustoner.


Redbreast 12 år 40%
Nr 85555, 400 kr
Mild rund blommig doft.
Mjukt sötaktig smak, honung och nektar, choklad-ek ger karaktär, mot slutet krydda. Eftersmaken drivs av värmen och tydliga chokladtoner som kramas av sherry-ek. En klassisk pot still-whiskey!

 Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad
 
Jämtlands är en av pionjärerna bland svenska mikrobryggerier. Allt började 1995 då två hembryggare i Pilgrimstad tog med sina alster till folkfesten Storsjöyran i Östersund. Samma år gick Sverige med i EU och bryggandet avreglerades, hembryggarna släpptes lösa. Året efter kliver Kalle Lindgren från Kontorsvaruhuset in som ägare, nyfiken på de möjligheter som öppnat sig. Han släpper Jämtlands President som avbildar återupplivade Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg. Rikskände skådespelaren skålar i öl när han håller sitt brandtal till nationen från en balkong på Stortorget. Massorna jublar och skandar euforiskt: ”Jamtland Jamtland, jamt å standut!” Trots den lokala vurmen förblir siffrorna röda de första fyra åren. Men skaparglädjen hämmas inte. Bryggmästaren David Jones är engelsmannen som i grunden ska förändra den svenska öl-scenen. Han bottnar i den brittiska traditionen där ölen inte är så vräkig, nu grundläggs filosofin som fortfarande omhuldas.
– Jämtlands gör stilrena välsmakande öl, förklarar nutida bryggaren Jonas Andersson. Vi gör gärna nya öl med nya smaker men vi värnar vår smakprofil.
Det stora genombrottet (som också räddar affärerna) kommer 2000 och stavas HELL. Ett provocerande namn som ju också kan uttydas ’ljus’ på tyska men ovillkorligen slår fast att smaken är helvetisk. Sverige har inte skådat en så välhumlad storbesk lager och ölen tas emot med öppen famn. Succén följs upp med HEAVEN som är en mörk lager med choklad-toner. Nu börjar de exempellösa tävlingsframgångarna. Så fort Jämtlands visar sig på ölfestivalen nere i Stockholm kastar domarna medaljer efter surjämtarna. 160 bläckor har det blivit genom åren. Sedan tre år tillbaka har man slutat att tävla, allt som är sagt är sagt och bryggarna låter istället ölen tala för sig.
– Tack vare det oupphörliga medaljregnet blev vi rikskända men helt avgörande för vår framgång kommersiellt var närvaron i Åre. Alla ville dricka jämtländskt i fjällen och sedan köpa den på hemmaplan så vi fick tidigt fäste i Stockholm och sedan spred sig ölen över landet.
Det goda ölet bryggdes på jäst David Jones fått med sig från England. Samma jäststam används idag, en variant för lager, en annan för ale. 2015 hålls 13 produkter igång. Mycket har varit med länge, Fallen Angel är ett av få märken som slopats. Bästsäljaren är Bärnsten, en mörk lager som säljer 225 000 liter per år. Nummer två är Jämtlands julöl som kommer i november – Systembolaget har i år beställt 140 000 liter. Ifjol knep man titeln ’Sveriges största hantverksöl’ och rankades sexa i totalen med bara industriöl före. Endast fyra backar öl förblev osålda! IPA-trenden placerar Jämtlands IPA som tredje produkt med 80 000 liter. Alen är inte ny, Pilgrimstadbryggeriet har gjort sin IPA i över 12 år men den har fört en anonym tillvaro tills nu. Hell minskar men är fortfarande stor, President backar också stadigt. En bubblare som istället växer är nya Pheonix, en engelsk bitter som går bra hemma i Jämtland.
Det nya med Jämtlands är säsongsöl. Julölet är ju en pang-succé och Sommarlager som lanserades i år sålde 15 000 liter. Det handlar om en torrhumlad single hop.
– Normalt tillsätts humlen under kokning, i början går bitter-humlen i, mot slutet alltmer arom-humle. I Sommarlager tillsätts humlen i fyra steg, i början, mitt i och efteråt. Det nya är att vi lägger i humlen när ölen är färdigjäst också, i lagringstanken. Effekten blir mer fruktighet, särskilt doften får mer arom.
Även hösten ska få sin egen öl. Golden Ale släpps på krogen i dagarna och kommer på Systembolaget 1 januari 2016. Alen har en fint gyllene färg och ett vitt härligt skum, med rund maltkropp av pale ale-malten Maris Otter. Brittisk Bramling Cross-humle ger arom av svartvinbärsblad, och den tyska Mandarina Bavaria framkallar en fruktig smak av mandarinskal. En öl med mer karaktär som ska passa till höstens mat. Jonas har testat den till stekta kantareller och renskavsgryta, mycket gott!
Man backar inte trots sin storlek för experiment-öl. Från Norrlandskollegan Mackmyra i Gävle lånades 80 små 30-litersfat, varav 10 innehållit rökwhisky. Däri lagrades en strong ale på 8,6% som efter 13 dagar hissade styrkan till 9%. Väntan var nervös berättar Jonas:
– Efter fyra dagar var ölen bitter av träets garvsyror men beskan gick tillbaka och ersattes av vaniljiga bourbontoner istället.
Jämtlands Bryggeri är en storspelare bland svenska hantverksöl med 800 000 liter, maxkapaciteten ligger på 1,1 miljoner. 2016 firar man 20-årsjubileum. Under hösten bygger man ut, ny tapphall med maskineri. Men den stora nyheten är att den klassiska 50 cl-flaskan fasas ut i takt med att pantsystemet förändras. Våren 2016 konverterar Jämtlands till 33 cl. All design är klar, etiketterna fräschas upp och får en röd linje så kunden lättare ska hitta sin jämtlandsöl. Ett par nya produkter per år är målsättningen med säsongsölen i fokus.

Gör en provningsfläta och testa Jämtlands i den här ordningen:
The Glenlivet Founders & Bärnsten
The Glenlivet Nadurra Oloroso & Bärnsten
The Glenlivet Nadurra Oloroso & Pilgrim
Aberlour a’Bunadh & Pilgrim
Aberlour a’Bunadh & IPA
The Glenlivet Founders & IPA


 

 
Jämtlands Bärnsten Lager 5%
Nr 1307, 25:40 kr
Ren lätt frisk doft av maltig hallonfrukt, ibland pepparkaka.
Fyllig sötaktig fruktsmak, initialt corn flakes, sedan kakig nötig ton. Sötmaltig eftersmak, försiktig humlebeska vinner.


The Glenlivet Founder’s VS Bärnsten
“Mumsig kombo, livlig eftersmak x2”
Öl-wh Sötmullig fruktkolasmak hos whiskyn med lång karamellig stimorol-livlig eftersmak, allt fetare tack vare ölen.
Wh-öl Glenlivet ger lager-ölen en pärlande frisk smak med spirituellt kittlande efterklang som tar på whisky-kola i svansen.


The Glenlivet Nàdurra Oloroso VS Bärmsten
“Dynamit-kombo – whiskyn exploderar i sherry-excesser, ölen svalkar”
Öl-wh Enorm resning. Rik sherry-frukt övermannas av rivande eterisk ek. Lång varm eftersmak, hallontoner påminnande om öldoften!
Wh-öl Svalkande! Nötig ostig ölton där sherryn bryter igenom. Ren gräsig eftersmak, alltmer ölig, whiskyvärmen kvarstår.


Strathisla VS Bärnsten
”Kramgod kombo – mer avancerad whisky, ölen lättas upp får cheddar-smak”
Öl-wh Lång avancerad smak. Torkat äppelskal tar på läder, mot slutet mer äppelglädje. Eftersmaken är aromatiskt kryddigt varm.
Wh-öl Fyllig söt nötig smak, märklig cheddar-accent från whiskyn. Ölig eftersmak, ren och pigg.

 
  Jämtlands Pilgrim Ale 4,5%
Nr 1384, 25:40 kr
Ren arom, doftar mörk choklad/pralin, ibland en släng korinter och körsbär.
Försmak av rökt renhjärta i sötfruktig mun som blir torrare choklad-maltig. Ren efterklang av 70%-ig mörk choklad.


Aberlour a’Bunadh VS Pilgrim
“Elit-kombo – supermäktig sherry-whisky, lättsam ale balanserar all sherry-ek”
Öl-wh Komplex sherry-whisky med långvarig smak och värmande eftersmak av oloroso och tilltagande ekbeska.
Wh-öl Alen blir mer lättsam med frisk choklad-ton och lite körsbär som plockar bort den tunga whisky-eken. Ren blommig eftersmak med glimtar av oloroso-whisky, värmande förstås.


Four Roses Small Batch VS Pilgrim
”Karamell-god bourbon, rund lättdrucken ale”
Öl-wh Oj så karamelligt god whiskey, söt men inte för söt. Eftersmakens läder balanserar sötman, långa och smarriga efterdyningar med alltmer ek.
Wh-öl Rundare ale, mjukare smak med mild chokladton. Bourbon tar över i eftersmaken, friskt maltig med snäll karamell.


The Glenlivet Nàdurra Oloroso VS Pilgrim
”Komplex oloroso-dominant kombo – whiskyn mer nyanserad, alen rikare med sherry-släng”
Öl-wh Rik sherry-frukt, smak av exotisk röd frukt. Eftersmak av oloroso med hallonkänsla, värmande ek dribblar länge.
Öl-wh Bubblande frisk ale, rikare choklad-tema. Fyllig eftersmak där oloroso dominerar.

 

 
 
 
Jämtlands Postiljon Pale Ale 5,8%
Nr 11361, 26:50 kr
Sötfrisk medelfyllig doft, knäckig med grön selleri – mer doft än smak.
Sötkaramellig ren smak, relativt fyllig. Neutral sötma i eftersmaken, vaga lockrop av skalbeska a la pale ale.


The Glenlivet Nàdurra Oloroso VS Postiljon
“Strålande sherry-whisky, luftigare ale”
Öl-wh Alen gör Nàdurra mer avancerad! Rik smak av sherry-frukt som blir komplex. Varmfodrad oloroso-vaggande lång eftersmak.
Wh-öl Whiskyn gör i sin tur alen friskare med smaskig sherry/hallon-smak. Lättsam luftig eftersmak där whisky-eken växer till. Elegant avvägd kombination.


Four Roses Small Batch VS Postiljon
”Världsmästargod bourbon! Whiskeyn dirigerar ale-smaken.”
Öl-wh Söt storslagen god smak. Komplex när eken växer och ökar beskan mot slutet. Lång eftersmak, ek-beska sköljer i vågor över gomseglet, ibland karamellig ale-sötma.
Wh-öl Skummande kreativ ale-smak, mycket mer komplex tack vare whiskeyn. Choklad och torkad frukt med inslag av kaffe – whiskeyn spelar och styr alen. Efterklangen är lång och eterisk, whiskey-lik stramare vuxnare.


The Glenlivet Founder’s VS Postiljon
”Larmande söt whisky, större karamellig öl med Pale Ale-beska!”
Öl-wh Übersöt god whisky, mer avancerad med fintande ek mot slutet. Ekdribblandet övergår i ren fruktkola i efterspelet.
Wh-öl Rikare större choklad/karamell-smak med tydligare Pale Ale-beska i längre eftersmak där whiskyns fruktkola bryter igenom.
  Jämtlands IPA 5,5%
Nr 89796, 25 kr
Halvsöt ölig doft med air av jordgubb-/björnbärssylt.
Rik medelfyllig mun, rätt frisk fruktig/marmeladig smak. Halvlång torr avslutning, brödig med lätt humle-besk IPA-finish.


Four Roses Small Batch VS Jämtlands IPA
“Godaste Four Roses någonsin? Jämtlands IPA orörd…”
Öl-wh Gloriös bourbon! Rik och häpnadsväckande. Intensiv glupande komplex käft, potpurri av exotisk frukt inklusive tobaksbeska. Lång fruktkomplex finish med druvor och röd frukt, alltmer läder.
Wh-öl Maltig chokladvuxen mun som blir bredare ölig. Halvlång brödig/oljig eftersmak, lagom IPA-beska.


Longmorn VS Jämtlands IPA
”Lemonad-god whisky, tuffare mer IPA-lik ale”
Öl-wh Lemonad-god maltwhisky med sötmäktig kontrastrik mun! Fruktkaramell och suryp, ingen ek i sikte, sent värmepåslag som ger djup. Mastig mandelmassa i eftersmaken och savande ek.
Wh-öl Tuffare mer IPA-lik ale där ölen bevarar sin integritet trots dominerande whisky. Söt fyllig smak som blir torrare mot slutet där IPA-humlen märks tydligt.


Jameson Black Barrel VS Jämtlands IPA
”Sötare godare whiskey och fortfarande komplex, festlig sprallig öl”
Öl-wh Komplex pot still-whiskey. Honung blir sockerdricka i munnen, halvvägs fylligare med röd frukt och kittlande krydda. Lång finish över honung/maltsuryp, rätt ren karamellig sorti.
Wh-öl Brödig fyllig porlande smak med lång lättsam IPA-beska.

 


 
Rådanäs Bryggeri, Mölnlycke

 
Rådanäs är en galen historia. Här görs öl som glömts bort. 2011 köpte Henrik Jonsson ett märkligt hus i Mölnlycke utanför Göteborg. Fastigheten hade en helikopterplatta med tillhörande hangar i källaren där förre ägaren hade sin uppfinnarverkstad. Varför inte göra eget öl, tänkte Henrik Jansson. Trakten är nämligen ett centrum för hantverksproducerad öl, några minuter bort stöter man på andra rikskändisar som Dugges och Poppels. I Storgöteborg finns Stigberget, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerbiblioteket, Vega, Electric Nurse,
– Mikrobryggerier är en bransch som expanderar så jag visste att det skulle kunna gå runt ekonomiskt. Fler och fler upptäcker att öl inte bara är en stor stark, berättar Henrik Jonsson.
Kompisen Eskil Gröning kunde ju brygga öl. Paret köpte Oppigårds gamla bryggverk som får iväg 2200 liter åt gången, jästankarna rymmer 3000 respektive 6000 liter. Premiär-mäsken sattes i december 2013 och man fick ihop 120 000 liter öl första året och omsatte över 3 miljoner kronor. 2015 ska det bli 350 000 liter.
En viktig ingrediens till framgången är säljaren Nils Sörlin som tagit Göteborgs krogliv med storm. Med sin kockbakgrund hjälper han krögarna att ta fram menyer till Rådanäs-ölen. Nils minns samtalet från Henrik när han gick bryggteknisk utbildning i Ludvika.
– Det finns ju typ tio bryggerier i Göteborg redan. Men Henrik hade en originell idé som jag direkt fastnade för. En bryggares våta dröm.
Henrik Jonsson ville göra äldre bortglömda ölstilar. En sort bryggar-arkeologisk gärning men på nytt sätt med en modern approach. Tanken var att skilja ut sig från den pågående IPA-vågen. Konceptet är att göra öl för den etablerade publiken, okomplicerad god öl.
– Vi vill fånga in en ny publik som aldrig druckit craft-beer, menar Nils.
2014 var en rivstart då gänget ägnade sig åt att lära känna marknaden. Tajta samarbeten etablerades med fler lokala krögare. Nu är man inne i en kraftfull expansionsfas där hela landet ska involveras. Det handlar om att bygga efterfrågan via Systembolaget. Och rookien har varit framgångsrik, i juni vann man en listning på 32 butiker för sin Lageröl. Andra ”segrar” är California Common. Även IPA:an har tagit sig in i sortimentet nationellt. 2014 fanns ölen på tre lokala Systembolagsbutiker, idag står Rådanäs på hyllorna i 80 butiker! Med start 2 november kommer Rådanäs att ha nio olika öl i fasta sortimentet. Bryggeriet går som tåget.
– Att vi har vunnit några listningar kan nog knytas till hela konceptet med Rådanäs Bryggeri. Att vi gör äldre ölstilar och pitchar dem på nytt som vi vill ha dem. Systembolaget ser att de kan bredda sitt sortiment och blir sugna att få upp vår öl på hyllan.
Nästa år ska man attackera huvudstaden och få Stockholmskrögarna att servera göteborgskt hantverksöl, därefter väntar resten av krog-Sverige.
Rådanäs India Pale Ale är en balanserad öl med tydlig IPA-karaktär gjord på en mer fyllig humle från Australien. Lagern har tysk förebild men får sin citruston av amerikansk Amarillo-humle. Ett genomgående tema hos den mesta ölen från Rådanäs är just den fräscha citrusen. Men hardcore-fansen kommer ju för de utdöda stilarna. California Common är en ’steam-beer’ som återuppstod 1933 när alkoholförbudet föll i USA. En varmjäst lager där frukten kommer ur jäsning vid något högre temperatur än vanligt. Bourbon Mash Beer är helt enkelt utjäst whiskey-mäsk. Enligt amerikansk lag ska en straight bourbon innehålla minst 51% majs men de flesta märken ligger på 70% eller mer. När Rådanäs började experimentera fastnade man i den kletiga majsen som satte sig. Så istället vände man på proportionerna och kör 30% majs, 10% råg och 60% maltkorn, dessutom slängs ek-chips ner i lagringstanken. Inspiration till påhittet kom av de kraftiga subventioner på majs som i början av 1970-talet översvämmade USA. De stora bryggarna tog tillfället i akt och drygade ut mäsken med majs vilket sänkte kvaliteten på varorna. Den amerikanska bittern är en hybrid av bitter och pale ale med dominerande citrus-humle i sig. På 1980-talet avkriminaliserades nämligen hembryggning i USA vilket startade en flodvåg mikrobryggerier. Den amerikanska humlen tar ut svängarna, Rådanäs gillar ju att dra på med sin humlebeska. Alter Ego är en klassisk tysk altbier, en mörk ale som tyskarna själv vill ha den, inte för vräkig. Porter-traditionen är väldigt lokal, Carnegie-bryggeriet beläget i hamninloppet började under tidigt 1800-tal göra mörkt öl med anor från England. Portern spred sig faktiskt världen över till både USA och Brasilien. Rådanäs gör sin egen homage med fin balans mellan sötma och kaffe-toner.

Gör en provningsfläta och testa Rådanäs i den här ordningen:
Four Roses & Bourbon Mash
Four Roses & California Common
Redbreast & California Common
Redbreast & India Pale Ale
Aberlour 12 år & India Pale Ale
Aberlour 12 år & American Bitter

Rådanäs Lageröl 5,4%
Nr 1562, 19:90 kr
Stor mäskig/ölig/jästig arom i citrus-stil, lite metallisk.
Försmak av jäst, sötaktig kakig fyllig smak som blir karamellig med brända mandlar. Ren ölig eftersmak, en aning chokladig.


Longmorn VS Lageröl
”Godare mer komplex whisky, mousserande öl äger!”
Öl-wh Allt sötare smak, börjar i pepparkaka varpå ek och frukt växer till stort in i eftersmaken som är savande fruktig och värmande – komplext!
Wh-öl Mäskig läskande smak, eftersmaken är bubblande mousserande, de maltiga öl-tonerna dominerar.


Strathisla VS Lageröl
”Sötare whisky med parfym-pirr, lättare lager med fylligare finish”
Öl-wh Söt godis-mun med friskare frukt som blir allt sötare. Eftersmak av björnlim (från ölen) glider över i parfym.
Wh-öl Torrare lättare smak, lagom bränd. Längre eftersmak, fyllig frukt-kola (från whiskyn).

 
  Rådanäs India Pale Ale 6,6%
Nr 88112, 27:90 kr
Stor IPA-humlad grape-arom, frisk citrussötma med metallblänk.
Stallig försmak innan frukten går igång på satsumas-skal följt av citrusmarmelad och ökad beska. Eftersmaken är lång och halvtorr med rejäl skalbeska, ren och snygg.

Redbreast VS India Pale Ale
“Oj så god whiskey! Fruktgod IPA där humle-beskan tilltar”

Öl-wh Ren söt smak av pot still-honung som tar på maltsuryp, ek-choklad växer. Ren sött kryddig avslutning där IPA-beskan stadgar. En puttrande ek-finish som faktiskt har lite glögg-feeling!
Wh-öl Mer frukt lyfter alen där söt IPA-humle kommer fram mot slutet. Lång frukt-wobblande avslutning med accentuerad IPA-beska.

Aberlour 12 år VS India Pale Ale
”Enkel sexig sherry-whisky, rikare sötare ale med enorm IPA-finish!”

Öl-wh God enkel smak av sherry-frukt, strax ljusare med färsk röd frukt – smaskigt! Ren lätt eftersmak med sherry-frukt i början men IPA-humlen slår tillbaka och vinner kampen.
Wh-öl Söt rik fruktsmak, där IPA-humlen smyger i kulisserna men blommar ut våldsamt i eftersmaken, i bakgrunden ekon av whiskyn.
 
 
Rådanäs American Bitter 4,5%
Nr 88570, 20:90 kr
Maltig/mäskig arom, mix av banan/citrus.
Medelfyllig balanserad mun, halvsött maltig med återhållen beska, jämn. Halvlång eftersmak med elegant humle-beska.

Longmorn VS American Bitter
“Komplex äppelfruktig whisky, elegant bitter!”

Öl-wh Sötare äppelfruktig smak, komplex. Mastig honung/suryp-sötma i eftersmaken, längst bort fin bitterbeska.
Wh-öl Svalkande lättsam mun, mot slutet återtar ölen fotfästet med sin humlebeska. I eftersmaken vinner bitter-humlen, whiskyn förstärker och ger ’real american bitter-feeling’.

Aberlour 12 år VS American Bitter
“Grönare piggare sherry-smakande whisky, fruktigare öl-smak”

Öl-wh Sherry-smak i början varpå eterisk aromatisk ek lyfter ihop med grön äppelton. Lång kittlande ek-eftersmak med antydan till balanserande humle-beska.
Wh-öl Sherry-whiskyn berikar ölen. Fruktig halvsöt smak, alltmer bitter eftersmak där ändå sherry-frukten bär. Tillsammans skapas en livlig bittersöt efterklang.
  Rådanäs Alter Ego 4,9%
Nr 88477, 21:90 kr
Mäskig citrus-nos med inslag av vetebröd.
Halvtorr smak av maltkorn, blir alltmer brödig/sädig. Torr maltig efterklang med vag beska.

The Glenlivet Founder’s VS Alter Ego
“Whiskyn ökar frukten, bubblande frisk öl med xtra söthumlad finish”
Öl-wh God fruktkole-mun som tack vare ölen adderar färsk frukt. Eftersmaken är kola-smutt, eken växer överraskande till och balanserar ihop med värme.
Wh-öl Det blir liksom mer Alter Ego efter whisky-sippen. Ölet bubblar friskt fram i munnen. I eftersmaken förstärks humlen på en söt whisky-bas där värmen förlänger.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso VS Alter Ego
”Explicit oloroso i läcker elegant whisky-smak, skummande frisk öl med mer humle mot slutet”

Öl-wh Ölen gör maltwhiskyn fruktigare och minskar ekpåslaget. Lång svällande oloroso-smak med kryddpåhopp. Läder-finish över torkad frukt och värmande oloroso.
Wh-öl Frisk sött skummande gom, mer beska i eftersmaken tack vare whiskyn samtidigt som oloroson tar över.
 
 
Rådanäs California Common 5,3%
Nr 1470, 19:90 kr
Lätt ostig ostkantsdoft, minst sagt ekivok…
Rik sädig-brödig smak påminnande om amerikansk råglimpa, luftig skummande gom. Ren halvsöt eftersmak med försvinnande beska.

Aberlour a’Bunadh VS California Common
“Utsökt sherry-whisky som lyfter mot slutet, mer råglimpa hos öl-smaken!”
Öl-wh Whiskyn dominerar verkligen. Lugn långsam smak, körsbär och ek-choklad. I den varma eftersmaken blandas oloroso med mäskig öl.
Wh-öl Rik fyllig smak av amerikansk råglimpa! Lång fet krämig finish, varm förstås. Sherry bryter igenom den öliga malt-tjockan.

Four Roses Small Batch VS California Common
“Laidback bourbon, ultragod och sofistikerad – fascinerande neutral öl!”

Öl-wh Ölen håller tillbaka whiskeyn. Karamell/tobak rullar igång smaken, fortsättningen blir ovanligt ljus/lugn med mandelsuryp och geléfigurer. Återhållen läder-finish på puttrande värme, sött fruktkaramellig med släng råglimpa (från ölen).
Wh-öl Luftig lätt ren smak, liksom skummande milt fruktig (bourbon slår igenom). Händelselösa efterdyningar, underton av bourbon-läder.

Redbreast VS California Common
“Öl förlöser jublande fruktig whiskey men blir själv lätt!”

Öl-wh Honungsstart spricker ut i jublande frukt och maltsuryp. O så lång eftersmak, marmelad och fruktsuryp plus sprittande ek.
Wh-öl Ostig/ölig smak – lätt, lätt och neutral. Ren eftersmak, whiskyvärme fyller ut och lite beska ger kropp.
  Rådanäs Bourbon Mash Beer 6,7%
Nr 89706, 29:90 kr
Stor citrus-mäskig arom. Pendlar mellan majsig bourbon-mäsk och fallfrukt-äpple, aningen metallisk.
Fruktkaramellig söt smak av majssuryp. Ingen beska i eftersmaken.

Four Roses VS Bourbon Mash Beer
“Sötare pilskare bourbon, mäktig majs-öl där whiskey-frukten bär”
Öl-wh Sour mash-ölen triggar whiskyfrukten! Frukteskalerande bourbon med kryddstegring i svansen. Den halvlånga eftersmaken är übersöt och fruktkaramellig.
Wh-öl Mer malt-toner i majsölen, banal smak som bärs fram av whiskey-frukten. Mäskig ölsmak som strax fylls ut av majssuryp. Längre bourbon-fruktig eftersmak där värmen driver på.

The Glenlivet Nàdurra Oloroso VS Bourbon Mash
“Godare whisky med rik sherry-smak, fräschare frukt hos majs-ölen”

Öl-wh Komplex rullande oloroso-gom följs av kryddlavin. Mycket godare rikare sherry-smaker som också plockar ner eknivåerna i eftersmaken. Slutet är mastigt med segsöt sherry-frukt. Ölen adderar sötma och mildrar krydda/ekbeska.
Wh-öl Smakar mer färsk frukt som strax sväljs av mäskig majssuryp. Suryp dominerar efterspelet som förlängs av whisky-värmen.

Fler sköna kombos på www.craftpairing.se
  


 
Publicerad: 2/18/2016
Läs fler reportage
 Sök på Whiskyspot.com:  | Om Whiskyspot.com