Skotska frifräsarmalter vänder Sverige ryggen

0
40

Skatter & Handel | SVERIGE  Sverige är den viktigaste och största maltmarknaden i Norra Europa men ett svart hål för de nya oberoende destillerierna. Monopolmarknadens krångliga spelregler får de ”små” företagen att tappa sugen.
– Jag avråder mindre aktörer för att lägga för mycket energi på den svenska marknaden, meddelar Whiskyspots Henrik Aflodal. Frågan dyker alltid upp när jag tar samtalar med nya aktörer i intervjusammanhang. Att få in produkten på Systembolaget kan liknas vid elefanten och hårnålen, lyckas det är lyckan gjord och resurser krävs för att följa upp chansen, men vägen dit är kostnadskrävande och nyckfull.

Att Sverige alltmer förbigås beror också på att alkoholskatterna rämnat i grannländerna. Skottarna tar genvägen genom Danmark för att nå de svenska konsumenterna medveten om den yviga gränshandeln (som de danska aktörerna knappast missar att upplysa om). Så förvänta dig inga nya spännande lanseringar från friköpta singelmalter i Sverige, skottarna vänder Sverige ryggen.

DELA
Föregående artikelBallantines Master Blender går
Nästa artikelBalvenie öppnar besökscentrum
Whiskyspot.com är Skandinaviens ledande nyhetssajt om whisky. Vi älskar whisky och jobbar brett med nyheter både från svensk horisont och ur ett internationellt perspektiv. Välkommen till vår underbara whiskyvärld!