Speyburn växer i Kazakhstan

0
128

Whiskymakande | ROTHES  Speyburn har fördubblat sin kapacitet till 4,2 miljoner liter per år. Ägaren Inver House har spenderat £10 milj. Kapacitetsökningen har genomförts genom att utnyttja befintliga byggnader i den trånga ravinen i utkanten av staden Rothes på Speyside. Just Speyburn är en av toppsäljarna bland maltwhiskies här i Sverige. Men anledningen till utbyggnaden är helt andra marknader. Speyburn, Pulteney och Balblair ska bli singelmalter på allas läppar i Indien, Kazakhstan och Polen. Lagringstytan har ökats med 20 procent, tolv nya lagerhus har byggts med plats för totalt 600 000 fat.
– Våra singelmaltmärken gjorde bra ifrån sig 2015, vi har etablerat oss på flera nya marknader världen över. Vi ser många möjligheter framöver och vill stå väl rustade för uppgiften.
I Indien har man kört masterklassprovningar i städer som Delhi, Puni och Mumbai. På grund av höga importtariffer i Asien satsar man hårt på travel retail också. Från just Speyburn väntar under 2016 en rad spännade utgåvor.