Springbank på kort återbesök | 86-92p

0
450

Review | SYSTEMBOLAGET  Springbank är den sista verkliga kult-malten. Har inte mycket pengar bakom sig varandes ett familjeföretag. Trots att firman historiskt sett tagit rejält betalt för sin whisky. Samtidigt har kanske verkligheten hunnit ikapp, i takt med att prisläget gått upp dramatiskt de senaste åren har konkurrensen i detta extrema prisläge plötsligt hårdnat. Varför köpa en Springbank när andra varumärken plötsligt kostar lika mycket? Vapnet är tillgången. Hit till Sverige kommer varje år hundratalet exemplar av varje variant som också försvinner på några ögonblick. Springbank är helt enkelt en livs levande samlarmalt. Alla snackar om whiskyn men ingen vågar öppna en flaska och bjuda laget runt. Årets upplaga får webbsläpp som ju är ett otyg. Redan söndagkväll 26 nov stänger beställningsluckan. Så vill du ha något är det nu som gäller.

10-åringen är öppningserbjudandet. Genom åren en bra men ibland en trist uppenbarelse som jag sällan dröjt kvar vid på jakt efter den förträffliga 15-åringen. I år är det ombytta roller. 10-åringen är väldigt bra, bättre än jag minns, men obalanserad. Intressant är att vattning lyfter poängen från 88 till 91. Nosen rensas upp och blir mer renodlat sherry-aktig med vaniljek i fonden. Smaken är fantastisk i båda lägena. Euforisk komplex frukt, strax flyttar eterisk ek in, sent lyfter torvrök och äpple/tamarind. Eftersmaken får mer ekliv vattnad, för torr och avskalad vid 46%, nu aromatiskt eterisk, mörkt bröd dämpar hovsamt varpå latent frukt blommar ut allteftersom. En halvklantig pava men rätt fantastisk när man balanserat upp den med lite vatten.

15-åringen som alltid varit hårt sherry-styrd har nu skruvats ner i 100% 1st fill sherry. Tidigare har vineken varit en katalysator för allt annat som finns i en whisky men själv inte märkts av så mycket. Nu är det tvärtom och Springbanks vickande intelligenta destillat slukas av sherryn, det blir krockar istället för jubel. Kaffe i mocca-stil vid 46, bättre vattnad med mer riktig sherry som plötsligt stoppar i smörig krämighet innan stimorol-ek sätter fart. Besvärlig att hantera.
Jag har alltid sagt att en Springbank inte vill ha för mycket sherry-fat. Vilket bevisas av äldsten i gänget, 18-åringen där 6 delar sherry balanserats mor fyra delar bourbon-barrels. Här är smaken saken. Väldig gammal i stilen och såklart ekburen men Springbanks estrar dominerar ändå på något sätt. Åldrig fräsch gom, bakat äpple i början med ljusa tropiska estrar, krämig ek fyller på och djupsinniga sugande gammelestrar tar över, mot slutet en något besvärlig kvistig beska som i eftersmaken drabbas av hotande lagerbladsek, på gränsen men väldigt rätt. Tappningen klarar sig precis, all ek förtydligar bara ålderns allvar. Vilket är det allra finaste man kan uppleva hos en gammal whisky, att den bekänner färg med tonvis av ek men ändå klarar balanserna.

Den bästa Springbank-whiskyn kommer från uteslutande bourbon-fat. Jag hävdar att familjen Wright satsat helt fel med alla dessa dyra sherryfat som lagts ner genom åren. Understundom får vi en 100% bourbon-tappning som också beskrivs som något unikt av destilleriet självt. 14-åriga cask-utgåvan på 9000 flaskor nedlagd 2002 är synnerligen obalanserad men charmig med en alldeles underbar fruktkonsert i munnen. Men vi börjar med den konstiga doften. Simmigt rom-stark vid 55,8. Vattnad söt granrot med blutsaft och en fläkt omklädningsrum. Mer vatten tippar över i granskott med gräsig sötma. Smaken är kompakt vid fatstyrka och frustar av oförlöst energi. Vatten får den att spricka upp, svårbeskriven fruktlycka utbryter med rusande fruktsyra och söta kryddor. Eftersmaken är tät och lite tillknäppt men växer vattnad. Stor kropp med ljus ek, omvälvande frukt och söta fenoler. Här gör Springbanks rök nytta. Trots de nästa tusen kronorna måste jag rekommendera whiskyn för smakens skull. Prisstegringen de senaste åren där 3-åriga nykok från nya världen kostar lika mycket gör ju denna utgåva till himmelriket på jorden. Fast i Springbanks bourbonfatsvärld finns mycket mer att hämta, Campbeltown-malten kan så mycket bättre än så här.

Springbank 10 år 46%
60% bourbonfat & 40% sherryfat, 534 flaskor till Sverige | SB-nr 40148, 598 kr

91/100p 21 24 23 23

Springbank 15 år 46%
100% sherryfat, 174 flaskor till Sverige | SB-nr 40150, 969 kr

86/100p 20 22 22 22

Springbank 18 år 46%
60% sherryfat & 40% bourbonfat, 78 flaskor till Sverige | SB-nr 40151, 598 kr

92/100p 22 24 23 23

Springbank 14 år 55,8%
100% bb-fat, dest. nov 2002 & but. aug 2017, 534 flaskor till SE | SB-nr 40149, 948 kr

88/100p 20 23 23 22