S:t Eriks mästerbryggare gör sin sista öl

Jessica Heidrich ska öppna eget

0
273

Öl | SVERIGE  I december släpps det allra sista ölet med Jessica Heidrich som Head Brewer för S:t Eriks Bryggeri. Det blir en officiell hyllningsöl för hennes insatser inom det egna bryggeriet samt för ölutvecklingen i Sverige och världen. Med S:t Eriks Vesper Ale går Jessica Heidrich tillbaka till rötterna i den belgiska klostertraditionen.

S:t Eriks Bryggeri var ett av Stockholms mest moderna ölbryggerier under andra hälften av 1800-talet. Hundra år senare återuppstod S:t Eriks igen som ett mikrobryggt öl med Jessica Heidrich som Head Brewer. Under sina sju år på S:t Eriks skapade hon över 80 unika öl i alla tänkbara stilar och vann fler blindprovningar på Systembolaget än någon annan bryggare. Många av ölen belönades även med svenska och internationella priser. Jessica Heidrich genomförde även ett flertal innovativa bryggsamarbeten för S:t Eriks med världsberömda bryggerier i bland annat England, USA och Nya Zeeland.
– Det har varit en fantastisk och omtumlande resa att återstarta och skapa nya öl för S:t Eriks Bryggeri, säger Jessica Heidrich. Genom mitt jobb har jag fått uppleva en värld fylld av passionerade och välkomnande människor. Att få realisera mina idéer och slutligen se färdiga öl på Systembolagets hyllor, restauranger samt i folks hem har varit en enorm ära.

Men efter cirka åtta år går hon nu vidare och öppnar eget.
– Det är ett beslut som har vuxit fram och jag har haft planer under en tid på att starta något eget. Vi har inte bestämt vad men vi leker med några olika idéer.
Det är med sambon Magnus Karperyd det nya ska hända. Fortsättning följer.

Bryggmästare JESSICA HEIDRICH om sin sista öl:

“Vesper är latin och betyder afton. Det är även namnet på den första stjärnan som syns på kvällshimlen samt munkarnas aftonsamling. Vesper passar därför ett öl som bryggts med de stora belgiska munkölen som ledstjärna. Bland mina absoluta favoriter inom starka ölstilar finns den gamla donker hoge gisting-bieren, med ikoniska ölet Gulden Draak som likriktare. Det är ett öl med fantastiskt vackra aromatiska toner av karamell, brunt socker, kaffe, lakrits och bruna bananer. En belgiskt strong ale skall vara mustigt söt, men får inte vara sliskig. Balansen mellan maltsötma, kryddiga toner från jästen och beska är ett konststycke och det är lätt att halka över till ena eller andra sidan. Vilken sida som gäller är något som belgiska och amerikanska bryggare aldrig kommer att komma överens om. Som svenska bryggare försöker vi att hålla oss balanserat neutrala.”

S:t Eriks Vesper Ale 8,5% är en belgisk dark strong ale. SB-nr 1482, 25:90 kr.