TEANINICH öppnar för besökare. ÄNTLIGEN!

0
45
Teaninichs destillerichef Diane Farrell

Whiskyturism | Northern Highlands  Northern Highlands är Skottlands mest besöksvänliga whiskyregion (tillsammans med Islay). Alla destillerier i trakten tar nämligen emot besökare. Mest kända är The Dalmore och Glenmorangie. Med Balblair och Pulteney och Clynelish och Glen Ord i kölvattnet. Nu är det Teaninichs tur. Man kan undra varför eftersom whiskyn knappt går att köpa, alltför omtyckt av blenders som slåss om att få använda den i sina blends. Kanske är det för att fira 200-årsjubiléet? 12:e augusti slog man upp portarna till nya besökscentrat.
Stället startades 1817 av blinde Captain Hugh Munro. 1887 drogs telefon och elektricitet in, först av alla i landsändan. Teaninich byggdes om fullständigt på 1970-talet och 2013 investerade ägaren Diageo £26 milj i ett nytt pannhus med sex par pannor vilket fördubblat kapaciteten till 10 milj liter ren alkohol per år. Mäskkaret är känt för att vara ett av två i Skottland med filter i botten för att åstadkomma klar vört, vilket också förklarar att maltwhiskyn är så fruktig. Det andra destilleriet med mäskfilter är nystartade InchDarnie som i december 2015 började göra karaktärsfull whisky i centrala Fife.
– Vi är ett av Skottlands mest moderna och innovativa whiskydestillerier men samtidigt ett av de äldsta. Jag är stolt över att få föra traditionen vidare, säger destillerichef Diane Farrell.
Den som vill smaka på Teaninich får leta reda på firmans Flora & fauna-tappning, en 10-åring som är utmärkt. Eller passa på när den kommer i årets Special Releases som 17-åring, tagen ur refill hogsheads och barrels av amerikansk ek. Man får förmoda att Teaninich lär komma med en mer högprofilerad standardwhisky redan under nästa år. Som vi har längtat! Detta är nämligen ett av Skottland bästa destillat.