Vad är vitsen med en vit månad?

0
202

Hälsa | AMERIKA  Hur går det med den vita månaden? För många ska jul och nyår med stort alkoholintag ”fastas” bort medelst total avhållsamhet under januari. Det här med att jobba hårt i veckan och ta en bläcka till helgen är en gammal svensk tradition men mönstret går igenom i västvärlden i stort. New York-karriäristen Kate Atkinson gjorde precis så. Varje fredag söp hon duktigt och vaknade lördagmorgon med ågren, illamående och huvudvärk. Atkinson sökte hjälp hos det sociala nätverket Club Söda NYC som anordnar alkoholfria event för att få folk att ändra beteende. Det handlar om ”mindful drinking.”
– Jag dricker fortfarande men har blivit mer medveten om mina beslut och vad de kan leda till, säger Kate Atkinson.

Den normale amerikanen är precis som svensken fast utvecklingen verkar ha eskalerat däröver. Omåttligt intag av alkohol och påföljande beroende har ökat i USA. Samtidigt ökar antalet individer som dricker måttligt eller lite. Lösningen är alternativa festplatser där alkohol inte serveras. Daybreaker anordnar rave-partyn i 17 städer där 700 personer dansar utan fylla. Appen Sober Grid håller koll på sina 100 000 användares umgänge med alkohol. Mindfulness är en bra teknik för att få kontroll över sin egen situation och klara av att tacka nej och därmed minska drickandet. Men fenomenet med ”torra januari” förbryllar.
– Det är en underlig sorts nykterhet, menar Club Söda-grundaren Ruby Warrington. Det finns många gråzoner när det gäller missbruk men detsamma gäller nykterhet. Vad är poängen med att avstå helt under en kort period för att sedan återfalla i sitt tidigare beteende?

Bara 30 procent av deltagarna i gruppens sammankomster är nykterister. Det handlar mer om att skapa en medvetenhet kring sitt eget drickande och ifrågasätta vilken nytta och lycka alkohol egentligen bidrar med, vad uppnås med att shotta mescal en hel kväll på krogen?

 

Vad tycker du?

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här