Valkyrie först ut i ny vikinga-serie från Highland Park

0
50

Release | SYSTEMBOLAGET  Highland Park presenterar VALKYRIE Special Edition Single Malt Scotch Whisky. Valkyrie lanseras idag i Systembolagets exklusiva sortiment och är den första i en serie av tre releaser inspirerade av vikingarnas rika historia och mytologi. Flaskan är framtagen i samarbete med danska designern Jim Lynvgild.

Den speciella karaktären i Highland Parks olika single malts kommer från den torv som bränns vid torkning av malten under framställandet av whiskyn. Highland Park använder en unik torv som enbart växer på Orkney och som under årtusenden absorberat havets salter och jordens mineraler. Avsaknaden av träd på ön ger torven en söt, fyllig och elegant rökighet som särskiljer Highland Park och i Valkyrie är de rökiga tonerna förstärka genom ytterligare inslag av bränd torv.

Utgåvan har lagrats på en blandning av europeiska och amerikanska sherryfat samt bourbonfat. Namnet Valkyrie kommer från de legendariska vikingaänglarna (Valkyrior) som enligt myten letade efter de allra modigaste av fallna krigare för att ta dem med till Valhall och för en ärofylld död. Som historiskt högkvarter för nordiska vikingar under 700- och 800-talen har Orkneyöarna en unik historia formad av vikingar. Magnus Eunson, som grundade Highland Park år 1798, var släkt med de första vikingapionjärerna och än idag finns en stor stolthet för öns nordiska arv i form av kultur och traditioner. Det är denna kvarlevande kultur och arv som är inspirationen bakom Valkyrie.

Bakom designen på den nya förpackningen står den danske designern och experten på asatro, Jim Lynvgild. Valkyries unika design är inspirerad av två nordiska referenser – en berlock från vikingatiden upptäckt i Uppland och den uråldriga Hammarstenen på Gotland. I sin karaktäristiska stil har Lynvgild tolkat de uråldriga legenderna om Valkyrior i en uttrycksfull berättande illustration för Highland Park. Styrkan är 45,9% och flaskan kostar 599 kr.