Världens största whiskybar är skotsk (såklart)

0
303

Äldst & Bäst & Dyrast | EASTERN HIGHLANDS  Vad kräver du av en whiskybar? Att den har världens största sortiment kanske. Nja, hellre att sortimentet är rätt och noga utvalt. Men att locka med den största samlingen är ju en gimmick som är svårslagen. Forne rekordinnehavaren Millionaire’s Casino i Ayrshire hade 800 pavor. Vilket ju inte är så mycket mer än Skansen på Öland som en gång i tiden skröt med 500 flaskor. Nya rekordet är 1031 flaskor som är kommersiellt tillgängliga. Och Guinness World Records har nogsamt kontrollerat uppgiften så det är helt sant och transparent. The Glenesk Hotel ligger i byn Edzell. För fem år sedan hade stället 200 flaskor i baren. Men ägaren Dylan Wren som är passionerad whiskysamlare med en privat kollektion på 1500 flaskor, som finns att beskåda men inte smaka på och därför inte ingår i sammanräkningen, har på kort tid utökat kollektionen. Dyraste whiskyn är en 25-årig Lagavulin för £248 hutten. Två 33-åriga Port Ellen samt Tomintoul kan säkert också locka. Plus några rara buteljer från näraliggande Glencadam, enda livaktiga destilleriet i Angus. Tillfälligt nerstängt 2000 men uppstartat 2003 när Angus Dundee tog över. Besökare kan skanna igenom båda samlingarna via två ”biblar” som dessutom innehållet smaknoteringar för varje whisky.

Trakten hade ett destilleri med samma namn som hotellet. Esk kallades Hillside på 1960-talet och bytte till Glenesk de sista åren innan stängning 1985. Whiskytillverkningen är förbi men mälteriet arbetar för fullt.

Hotellchefen Samuel Allen berättar om övertagandet:
– När Dylan flyttade in gjorde han om whiskybaren mest som en attraktion för våra gäster men också för att visa hur oerhört viktigt whisky är för den här nationen. Ett hotell ska vara en del av sin lokala miljö och vi ville bara skrika ut vad vi hade i baren, så världsrekordet var bara en bonus.

Allen menar att rekordet visserligen gäller de 1031 flaskorna som går att köpa i baren men den totala samlingen på 2500 är ännu mer imponerande. Tomintouls och Glencadams chef Robert Fleming har hjälpt till att verifiera och dokumentera samling på uppdrag av Guinness.